időjárás 22°C Magdolna 2023. május 29.
logo
Az Európai Parlament és kilenc uniós tagállam szintén támogatja az eljárást

Ukrajna is a gyermekvédelmi törvény ellen hangol

Elek Nikoletta
2023.03.27. 04:45 2023.03.27. 12:41
Ukrajna is a gyermekvédelmi törvény ellen hangol

Közleményben sürgetik a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárás támogatását ukrán civil szervezetek, mondván: az Euró­pai Bizottság által indított per jó lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák „a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését” az unióban. A gyermekvédelmi törvény ellen indított hadjárathoz rendkívüli módon az Európai Parlament is csatlakozott, a brüsszeli korrupciós ügy feltárását azonban továbbra is halogatják.

Az Európai Parlament, illetve az unió kilenc tagállama mellett Ukrajna is támogatja a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárást. A Humenonline.hu cikke szerint tizenkét ukrán civil szervezet is közleményt adott ki, amelyben a többi európai országot is arra buzdítják, hogy álljanak ki a bírósági eljárás mellett és a „Kreml-inspirálta” magyar törvény ellen. Véleményük szerint az Európai Bizottság által indított per lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését az unión belül.

Ukrán civil szervezetekként felszólítjuk az Euró­pai Unió tagállamait, hogy avatkozzanak be az Európai Bizottság által az orosz propagandaellenes törvény magyar változata ellen indított perbe. A törvény azt a pusztító és gyilkos ideo­lógiát terjeszti, amelyet a Kreml évtizedek óta hirdet

– állítják a közleményben. A civil szervezetek úgy látják, hogy e veszélyes ideológiák első magvait az Európai Unión belül is elhintik. „Orbán Viktor kormánya 2021-ben bevezette a propagandaellenes törvény saját változatát. Azóta Orbán az LMBTQ+ személyeket összemossa a pedofilokkal, és a Kreml játékszabályait alkalmazza, hogy cenzúrázza az ország szexuális és nemi kisebbségeit” – szögezik le.

Az ukrajnai civil szerveztek mellett a hazai LMBTQ-szervezetek is az uniós tagállamok csatlakozását sürgetik, a nemzetközi összefogáshoz pedig a Forbidden Colours oldalán indított petícióval toborozzák az országokat. A petíciót az európai szervezet mellett a Háttér Társaság, a Budapest ­Pride és a Reclaim Europe jegyzi. A tagállamok március 27-ig csatlakozhatnak az Európai Unió Bírósága előtti perhez.

 Eddig Belgium, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Írország, Ausztria, Málta, Dánia és Spanyolország, valamint az Európai Parlament tette meg ezt. Utóbbira a Budapest Pride szerint még sosem volt példa.

 Hidvéghi Balázs szerint a „marxista, gendermániás képviselők elérték, hogy az Európai Parlament intézményi szinten csatlakozzon ahhoz a perhez, amit még az Európai Bizottság indított a gyermekvédelmi törvény ­miatt”. A Fidesz európai parlamenti képviselője ugyanakkor rámutatott:

érdekes módon a brüsszeli korrup­ciós ügy feltárásába nem fektetnek ennyi energiát, abban inkább a szemérmes hallgatás a jellemző.

– Ide jutott mára a brüsszeli intézményrendszer – hangsúlyozta.

Az Európai Parlament közbelépése egyébként azt követően történt, hogy Cseh Katalin szintén a magyar gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedett a testületben. A momentumos EP-képviselő március 14-én közös fényképezkedésre hívta azokat a baloldali képviselőket, akik szintén ellenzik a magyarországi gyermekvédelmi törvényt. 

Az Origó birtokába jutott levél szerint – ami Kim Van Sparrentak, Marc Angel, Maria ­Walsh, ­Pierre Karleskind és Malin Björk nevére szólt – a momentumos képviselő segítséget nyújtott ahhoz, hogy az európai parlamenti képviselők a többi tagállamot is csatlakozásra szólíthassák fel a magyar gyermekvédelmi törvény elleni fellépésre.

Borítókép: illusztráció (Fotó:Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.