A gyermekvédelmi törvényt ellenző EP-képviselőkkel tárgyalt a Sokszínű Magyarországért

Varsóban, Brüsszelben és Hágában is látogatást tett a Sokszínű Magyarországért parlamenti képviselőcsoport elnöke, Bedő Dávid. Brüsszeli útja során a momentumos országgyűlési képviselő szintén azokkal az EP-képviselőkkel egyeztetett, akik a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin felhívására a magyar gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedtek az Euró­pai Parlamentben.

2023. 03. 22. 4:50
null

Varsóban, Brüsszelben és Hágában is látogatást tett a Sokszínű Magyarországért parlamenti képviselőcsoport elnöke, Bedő Dávid. Brüsszeli útja során a momentumos országgyűlési képviselő szintén azokkal az EP-képviselőkkel egyeztetett, akik a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin felhívására a magyar gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedtek az Euró­pai Parlamentben.

Külföldön is kapcsolatépítésbe kezdett a Sokszínű Magyarországért – ország­gyűlési képviselőcsoport az LMBTQ-emberekért. Az ötpárti, ellenzéki munkacsoport honlapján olvasható beszámoló szerint Bedő Dávid, a képviselői csoport elnöke és Simon Noel, a csoport koordinátora Brüsszelbe, Hágába és Varsóba is ellátogatott, hogy szövetségeseket szerezzen.

A gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedő EP-képviselőkkel is találkoztak Bedő Dávidék. Forrás: Facebook/Sokszínű Magyarországért 

Mint kiderült, a Sokszínű Magyarországért delegáltjai a lengyel LMBTQ parlamenti képviselői csoport tagjaival arról egyeztettek, hogy a jövőben egy V4-es, az LMBTQ területén folytatott együttműködésnek a kereteit fogják kidolgozni, amelybe a cseh és a szlovák partnereket is bevonják. Varsó főpolgármesteri hivatalának esélyegyenlőségi referensével, Karolina Zdrodowskával is találkoztak, a téma az volt, hogy a lengyel fővárosban hogyan segítik elő az LMBTQ-közösségeknek a biztonságos közeg és környezet megteremtését.

A hágai út során a holland balliberális D66 párttal – köztük Eric Klaverrel, a párt LMBTQ-tagozatának, a ­Pride66-nak az alapítójával és elnökével – találkoztak, vele kampánystratégiákról és tapasztalatokról esett szó.

A legnagyobb sikereket azonban kétségkívül Brüsszelben érték el, hiszen a belga szenátus elnökével, Stephanie d’Hose-zal, az Európa Tanács LMBTQ-jelentéstevőjével, Christophe Lacroix képviselővel, valamint az Európai Parlament LMBTQ-jogokkal foglalkozó csoportjának (LMBTQ Intergroup) tagjai­val – nevezetesen Moritz Körnerrel, a német FDP képviselőjével, Cyrus Engerer máltai képviselővel, Marc Angellel, az EP-alelnökével, Kim van Sparrentakkal, az EP LMBTQ-jogokkal foglalkozó csoportjának társelnökével, Maria Walshsal, az Európai Néppárt képviselőjével, Pierre Karleskind francia képviselővel, valamint Malin Björk svéd képviselővel – is egyeztetni tudtak.

Cseh Katalin a gyermekvédelmi törvény ellen hangol Brüsszelben 

Érdemes megjegyezni, hogy Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szintén ezeknek a képviselőknek a támogatását kérte, amikor a magyar gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedett az Európai Parlamentben. 

Miként lapunk is beszámolt róla, a momentumos EP-képviselő március 14-én közös fényképezkedésre hívta azokat a baloldali képviselőket, akik szintén ellenzik a magyarországi gyermekvédelmi törvényt. Az Origó birtokába jutott levél szerint – ami Kim Van Sparrentak, Marc Angel, Maria ­Walsh, Pier­re Karleskind és Malin Björk nevére szólt – a momentumos képviselő segítséget nyújtott ahhoz, hogy az európai parlamenti képviselők a többi tagállamot is csatlakozásra szólíthassák fel a magyar gyermekvédelmi törvény elleni fellépésre.

Miért lobbiznak a magyar LMBTQ-szervezetek a gyermekvédelmi törvény ellen? 

Cseh Katalin akciója egyébként annak az eljárásnak a része, amit az Euró­pai Bizottság indított a gyermekvédelmi törvény ellen. Az eljárást Belgium, Luxemburg, Hollandia, Írország, Portugália, Dánia, Ausztria és immáron az Európai Parlament is támogatja. 2021-ben, a gyermekvédelmi törvény elfogadása után ugyanakkor 18 tagállam vezetője állt ki a szexuális kisebbségek jogaiért, tehát a brüsszeli hadjárat eddig nem nevezhető túlzottan sikeresnek. A hazai LMBTQ-szervezetek a többi uniós tagállam csatlakozását is várják, a nemzetközi összefogáshoz pedig a Forbidden Colours oldalán indított petícióval toborozzák az országokat. A petíciót az európai szervezet mellett a Háttér Társaság, a Budapest Pride és a Reclaim Europe jegyzi, akik szerint „itt a lehetőség, hogy megmutassuk Orbán Viktor kormányának, hogy az unió valamennyi tagállamának polgárai megvetik LMBTQ-ellenes retorikáját és törvényeit”.

Borítókép: az LMBTQ-képviselőcsoport elnökségi tagjai (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.