A kerületek veszik kézbe a fővárosi közszolgáltatások egy részét

Nem működik Budapest annak ellenére, hogy tavaly 30 milliárd forinttal több iparűzési adó folyt be a főváros kasszájába.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 13:32
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra elégelik meg a kerületek Karácsony Gergelyék nemtörődömségét: annyira nem működik Budapest, hogy a kerületi önkormányzatok inkább saját zsebből fizetnek olyan tevékenységeket, amelyeket a fővárosi önkormányzatnak kellene

írja a Metropol. Mint részletezik, az utcasepréstől kezdve a többmilliárdos útfelújításig terjednek azok a tevékenységek, amelyeket a kerületek kínjukban átvállalnak a fővárostól. De van példa arra is, hogy közterületek, például parkok karbantartását, működtetését vállalják át a kerületek, de nemegyszer történt olyan is, amikor már a tulajdonjogot is kérték, mert Karácsonyék már annyira nem törődtek vele.

V. kerületben például már alig maradt olyan park, amelynek működtetését a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter ne kérte volna át a kerülethez: a Hild téren lévő belvárosi játszótér a fővárosi önkormányzat kezelésében teljes mértékben elhasználódott, ezért kezdeményezte és vette át 2021-ben az V. kerületi önkormányzat a terület kezelését. 

Karácsony Gergelyék a hozzá rendelt anyagi forrás biztosítása nélkül adták át a parkot, ami addigra teljes mértékben lepusztult, a játszótér balesetveszélyessé vált, a felújítása elkerülhetetlen volt. Így a beruházást a belváros önkormányzata önként vállalta saját anyagi forrásából

− emlékeztet a Metropol.

A XVIII. kerület baloldali vezetése is úgy döntött, nem vár tovább a fővárosra, önerőből újítja fel az Üllői utat. A DK-s polgármesternek, Szaniszló Sándornak Karácsony Gergely korábban megígérte, hogy az Üllői utat teljesen felújítják. Karácsony viszont nem tartotta szavát, ezért a XVIII. kerületi önkormányzat DK-s polgármestere átvette a fővárostól a feladatot – de így csak kisebb szakasz és annak is csak a felszíne újulhat meg.

Pedig a fővárosnak elvileg van pénze. Lapunknak többször kiemelte Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője, hogy többek között 2021-ben 20 milliárd forinttal több iparűzési adó folyt be, mint ahogyan azt tervezték. 2022-ben 30 milliárddal több érkezett az előző évihez képest, és most, 2023-ban is 76 milliárd forinttal több iparűzésiadó-bevételre várnak a tavalyi évben befolyt összeghez képest. Valamint az is fontos tényező, hogy  200 milliárdot hagyott a kasszában Tarlós István korábbi főpolgármester.

 

A teljes cikket a Metropolban olvashatják. 

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.