Ma a Kossuth téren tart misét a szentatya

Fontos tudnivalókat adunk közre a szentmiséről, a beléptetésről és a különböző programok kezdési idejéről.

Munkatársunktól
2023. 04. 30. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa háromnapos magyarországi apostoli útjának csúcspontjának is tekinthető a hamarosan kezdődő szentmise és Regina Caeli – Mennyek Királynője – imádság a Kossuth téren. A hívek beléptetése már kora hajnal óta folyamatos a tér kijelölt részére, aki később érkezik, az a környező utcákból kivetítőkön, hangosítással követheti nyomon a szertartást.

A szentmise fél tízkor kezdődik, a szentatya homíliája után hangzik el a Regina Caeli imádság. 

Aki nem fér be a Kossuth térre, azok óriási kivetítőkön keresztül követheti nyomon a szertartást Fotó: Teknős Miklós

Reggel hattól lehet belépni

A Magyar Kurír által közölt részletes program szerint 

a Kossuth térre reggel hat órakor kezdődik meg a hívek beengedése, és hétkor kezdődik a moderátor által vezetett program. 

A Kossuth téri szentmise megközelítése

Ferenc pápáról, a szentatya tanításáról, üzeneteiről láthatók videók; majd levetítik a pápalátogatás hivatalos dalát, Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston Caminóját, illetve Toldi Tamás énekes-dalszövegíró és Pálinkás Gergely zeneszerző ez alkalomra komponált Magyar fohász 2023 című szerzeményét.

A szentatya érkezését fél nyolctól közös rózsafüzér előzi meg, a tizedek elhangzása között pedig különböző fellépőink lesznek, akik az egyházzene mindenféle műfaját képviselik.

Közreműködik az Erdődy Kamarazenekar, a Központi Papnevelő Intézet három kispapból álló szkólája, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom Capella Theresiana kórusa, Maczkó Mária népdalénekes és egy alkalmi együttes, amely a hazai keresztény zenekarok, dicsőítő formációk frontembereiből állt össze. Tagjai: Borka Zsolt, Csiszér László, Gável András, Gável Gellért, Nagy Lajos, Sillye Jenő, Sillye Gergő, Sillye Gábor, Simon Bence, Takács Antal, Varga Attila, Varga Emese és Levente. Harmath Dénes orgonaművész improvizációkkal készül.

A szentatya kilenc órától járja körbe a teret a pápamobilon.

.
Ferenc pápa a pápamobilban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, 2021-ben a Hősök terén Fotó: Kurucz Árpád

Ezalatt szólal meg először az Operaház zenekara, valamint az említett egyesített kórus; majd ők szolgálnak a fél tízkor kezdődő ünnepi szentmise közben is. A szertartáson elhangzik többek között César Franck Panis angelicus, Liszt Ferenc Tu es Petrus, Sergey Rachmaninov Bogoroditse Devo, Marco Frisina Supplices te rogamus és Kodály Zoltán Magyar mise című műve.

 

Többfunkciós liturgikus tér

A Kossuth téren a pápalátogatást megelőző napokban összetett munkálatok folytak: épültek a szektorok, a tribünök, kertrendezők, ipari alpinisták dolgoztak, egy rendvédelmi csapat terepfelmérést végzett, az oltárnak is helyet adó hatalmas pódiumot, a többfunkciós liturgikus teret berendezők és a program szervezői vették birtokba – számolt be az előkészületekről a már említett cikkében a Magyar Kurír.

A katolikus hírportálnak Bocsák Rita színpadi rendező még a munkálatok közben elmondta: 

a Kossuth-szoborcsoport előtt lett felállítva a harminchat méter széles nagyszínpad, illetve a tizennégy méter széles kisebb, a fellépőknek. A Kossuth tér így nagyjából 27-28 ezer embert tud befogadni, a Parlament oldalában elhelyezett protokollszektorban, illetve a színpad előtt körülbelül ötezer ülőhely lesz.

Szentmise a Kossuth téren a 2021-es katolikus világtalálkozó alatt Fotó: Kurucz Árpád

A háromszázhúsz fős kórus és az Operaház ötventagú zenekara részére külön szektort alakítottak ki. E nagy létszámú – több egyházmegye kórusát magában foglaló – énekkart Varga László atya, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) igazgatója és Sapszon Ferenc karnagy, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója és művészeti vezetője fogja össze.

 

A nemzet főtere

A budapesti Kossuth Lajos tér nemcsak a főváros, hanem az ország, a „nemzet főtere”

Az elmúlt évtizedben lépésről lépésre teljes egészében megújult tér leghíresebb épülete az Országház, amelynek látványa, magasra nyúló tornyai, neogótikus stílusa napjainkban is szemkápráztatók.

A téren olyan további fontos épületek találhatók, mint a Földművelésügyi Minisztérium, az Igazságügyi Palota és a Wellisch-ház. A téren található szobrok a 18., 19. és 20. századi híres magyarokra emlékeznek. 1956. október 25-én több száz békés tüntető veszítette életét, amikor a szovjetek és az Államvédelmi Hatóság emberei tüzet nyitottak rájuk. A helyszínen férfiak, nők, idősek és gyermekek is életüket veszítették. Ez volt a forradalom legvéresebb budapesti eseménye. A tér ma az idelátogató turisták népszerű helye és az itt lévő szobrok, emlékművek – közte a trianoni békediktátum által szétszakított magyarság egységét szimbolizáló Nemzeti Összetartozás Emlékhelye – megemlékezések helyszíne.

A mai eseménnyel kapcsolatos tudósításunkat kövesse nálunk élőben!

Ferenc pápa Magyarországon

Pénteken érkezett Budapestre Ferenc pápa. A katolikus egyházfő két éven belül immár másodszor látogat Magyarországra, 2021-ben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson vett részt hazánkban. 

A szentatya péntek délután a budai Várban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd Novák Katalin köszöntötte. A köztársasági elnök elmondta, hogy a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják a pápában. Ferenc pápa beszédében hosszan méltatta Budapestet, és új európai politikát sürgetett, amelyben nagyobb szerepet kellene kapnia a békére való törekvésre. 

Később, délután 5 órakor a Szent István-bazilikában egyházi személyekhez intézett beszédet a szentatya. Beszédében a pápalátogatás jelmondatának – Krisztus a jövőnk! – értelmét fejtette ki. 

Szombat délelőtt a Rózsák terén a Szent Erzsébet-templomban menekültekkel, szegényekkel találkozott a pápa. Ottani beszédében úgy fogalmazott, az igazi hit kockáztat, kilép a külvilágba. 

Ezek után, délután fél 5-kor Ferenc pápa a Papp László Sportarénában megjelent 11 ezer fiatalnak mondott beszédet azt kérte tőlük, hogy ne virtualizálják az életeteket és mint mondta, az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy másokhoz leereszkedik; nem mások kárára, hanem mások szolgálatával.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntektől vasárnapig folyamatosan követhetik a Hír TV-n. Az előkészületekről és a szentatya programjáról minden részlet megtalálható a Hír TV oldalán.

A mai szentmisét Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán is élőben követhetik

Borítókép: Ferenc pápát gyermekek is fogadták pénteken a ferihegyi repülőtéren (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.