Heisler kínjában úgy védekezik, hogy Orbán Viktort támadja

Az orbáni zéró toleranciának vége. Budaházy már szabad! – fogalmazott a Mazsihisz távozó elnöke.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 11:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan lejár a mandátuma, így távozik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) éléről Heisler András. A Mazsihisz elnöke – aki tíz évig töltötte be a posztot – a közösségi oldalán megosztott írásában reagált az elmúlt hetek eseményeire, a Mazsihisz belviszályára. Az írás egy pontján Budaházy György szabadulása kapcsán Heisler András Orbán Viktor miniszterelnököt is megpróbálta azzal vádolni, hogy már nem alkalmaz zéró toleranciát az antiszemitizmussal szemben. 

Az orbáni zéró toleranciának vége. Budaházy már szabad! A kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket erősít a független Mazsihisz-képviselettel szemben

 – fogalmazott Heisler. 

A leköszönő elnök bejegyzésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált a közösségi oldalán: 

Kedves Leköszönő Elnök Úr! Egy Széder vacsora a zsidó származásúakat listázni akaró Gyöngyösi Mártonnal vajon nem megosztása a magyar zsidóságnak? 

– tette fel a kérdést a tárcavezető. 

Heisler reakciója azért is érdekes, mivel úgy emleget antiszemitizmusveszélyt, hogy alig néhány hete még közösen vacsorázott Gyöngyösi Mártonnal. Miként lapunk is megírta: a zsidó képviselők listázását korábban szorgalmazó Gyöngyösi Márton és Heisler András is részt vett David Pressman amerikai nagykövet széderesti vacsoráján. Heisler András a Mazsihisz.hu érdeklődésére elmondta: egy meghívás az Egyesült Államok nagykövetétől megtiszteltetésnek számít, ezért kötelességének érezte, hogy az invitálást elfogadja, de csak a helyszínen konstatálta, hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton kapott helyet. Állítása szerint azonban a rendezvény végén odament Gyöngyösihez, és közölte vele: bár a Jobbiktól hetek óta a személyes találkozás kérésével keresik, ő ezekre a megkeresésekre nem válaszolt, és arra kéri Gyöngyösit, hogy válaszra tőle ezután se számítson. 

Gyöngyösi Márton személye zsidó körökben különösen nem kívánatos, a Mazsihisz pedig nyolc éve deklarálta: nem kíván a Jobbikkal párbeszédbe bonyolódni, és ez a nyolc évvel ezelőtt meghozott döntés ma is érvényes

 – szögezte le.

Gyöngyösi Márton azonban egészen máshogy emlékezett a történtekre. A néhány éve a világ hetedik legantiszemitább emberének választott Gyöngyösi arról beszélt, hogy órákon keresztül folytatott „felemelő” beszélgetést Heislerrel, sőt, a Mazsihisz jelenlegi vezetője még szervezete elnökválasztásáról is beszélt neki. Lapunk információi szerint a Heisler elnöki posztjára pályázó két jelölt egyike egy nyugállományban lévő orvos dandártábornok, ami nem szokványos erre a pozícióra. Vélhetően ezért is lehet feszült a belharc a Mazsihiszben.

Az amerikai nagykövetnél történtek miatt a Váci Zsidó Hitközség elnöke lemondásra szólította fel Heisler Andrást, mondván: 

szembeköpte azokat, akiket védelmeznie kellett volna, a holokauszt tagadásra nincs bocsánat, ezért azonnal távozzon a Mazsihisz éléről!

Borítókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke is részt vett David Pressman amerikai nagykövet széderestjén (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.