Ezt gondolják a budapestiek az Üllői úti biciklisávról – Merkely Béla is megszólalt + videó

Megkérdeztük a fővárosiak véleményét az Üllői út biciklisávjáról, és a legtöbben nem értik a főváros logikátlan döntését. Nem a bringasávval van bajuk, hanem annak logikátlan és szakszerűtlen kialakításával. A forgalmas, háromsávos út most kétsávosra csökkent.

Magyar Nemzet
2023. 07. 24. 13:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába fejeződött be a 3-as metró felújítása, az autósok nem kapják vissza az Üllői út két külső sávját, amelyeket eddig a metrópótló busz használt. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis biciklisávvá alakíttatta, amivel nem is lenne probléma, ha nem az egyik legforgalmasabb út jelentős részét jelölte volna ki erre a célra – írja a Metropol.

A portál információi szerint a három és fél méteres biciklisávot már csak biciklisztrádának csúfolják az emberek, akik nem értik, miért van ekkora sávra szükségük a kerékpárosoknak egy sűrű autóforgalmú úton. A forgalom teljes ellehetetlenítése érdekében zöld, hajlékony műanyag cölöpökkel szegélyezték a biciklisávot, ami nem védi a bicikliseket, inkább csak nehezíti a mentők, kereskedők dolgát vagy a lerobbant autók félreállását. 

A Metropol felvételén is jól látható, hogy az Üllői úton jelentősen kevesebb kerékpáros közlekedik, mint amennyi autó. Mérésük alapján, 12 perc alatt nagyjából 250 autót és csak hét biciklit számoltak. 

A kerékpárosok fele pedig a számukra kialakított sáv ellenére is a járdán közlekedik. 


Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora is nyilatkozott a Metropolnak, aki szintén kifejezte nemtetszését. Az emberek többsége nála jóval sarkosabban fogalmazott:

„Az egy kalap sz…r. Ekkora biciklisávot? Itt elférne egy autó” – háborodott fel egy férfi.

„Én múltkor jöttem errefelé, és majdnem belementem, nem láttam. Nagyon veszélyes. Balesetveszélyes” – vélekedett egy másik járókelő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Metropol)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.