Így kerüljük el az adathalász csapdákat

Ne legyünk naivak, tartsunk be néhány alapszabályt.

Magyar Nemzet
Forrás: SZTFH2023. 07. 28. 15:08
kiberbiztonság Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiberbűnözők körében egyre népszerűbbek a mobilos adathalász csalások – közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Sürgető hangnemmel, esetleg egy-egy csábító ajánlattal, csomag érkezéséről szóló sms-sel könnyen megtéveszthető a felhasználók egy része.

A támadók egy olyan üzenetet küldenek a készülékre, amely valamilyen cselekvésre akarja rávenni a leendő áldozatot. 

Ilyen esetekben a megszemélyesítést használják módszerként, tehát valamilyen ismert szolgáltató, szervezet – ebben az esetben csomagküldő szolgálat – nevében küldik az üzenetet.

A csalók a megtévesztő üzenetekben egy csomaggal kapcsolatos eseményre hívják fel a figyelmet, amihez egy linket is párosítanak. A link egy olyan oldalra mutat, amely – a legtöbb esetben – egy csomagküldő szolgálatnak adja ki magát, és kéri a „saját” applikáció letöltését, és/vagy érzékeny személyes adatok (név, e-mail-cím, felhasználónév, jelszó, bankkártyaadatok) megadását.

Az sms szövege lehet például a következő:

  • „Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt [URL]”
  • „Jelentkezzen be, hogy megerősítse a kézbesítést [URL]”
  • „A csomag kézbesítése meghiúsult. Csomagja vissza lesz küldve, ha nem erősíti meg [URL]”

Ha kétségek merülnek fel az üzenet valódiságát illetően, akkor mindig javasolt kapcsolatba lépni egy másik csatornán azzal, akinek a nevében érkezett az sms – mutat rá az SZTFH. 

A szervezet hangsúlyozza, hogy az sms-ben érkezett linkekre semmiképp sem javasolt a kattintás, és a megadott telefonszámokat sem érdemes felvenni egyetlen csevegőalkalmazásba se.

Amennyiben mégis rákattintott a linkre, utána semmiképp se töltse le azt az applikációt, programot, amit felajánl a rendszer, inkább lehetőség szerint mielőbb törölje az üzenetet. Ne kapkodjon, szánjon időt arra, hogy átgondolja az üzenet tartalmát, és adott esetben nézzen utána a feladónak vagy a megszemélyesített szervezetnek, például az adott cég hivatalos elérhetőségein.

Soha ne válaszoljon olyan szöveges üzenetekre, amiben PIN-kódot, online banki jelszót vagy más bizalmas adatot kérnek! Ha ez mégis megtörtént, akkor azonnal értesítse a pénzintézetet!

Egy ismerős számról érkező sms sem garancia arra, hogy megbízható a feladója. Lehetséges, hogy az adott ismerőse már áldozatul esett a csalóknak, így fel tudják használni az ő telefonszámát és adatait is. Soha ne telepítsen mások kérésére olyan programot a telefonjára (se), amit nem ismer, és/vagy harmadik, nem ellenőrzött féltől érkezik.

Fontos megjegyezni, hogy egyetlen szolgáltató sem kér sms-ben jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat!

Ha mégis megadta a pénzügyi adatait, akkor javasolt minél gyorsabban felvenni a kapcsolatot a bankjával.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.