Felszállás legfeljebb három perccel a riasztás után

Számos műszaki és technikai előnye van, valamint a mentőcsapatok számára is komfortosabb körülményeket biztosít az a két új légimentőbázis, amelyet Szekszárdon és Miskolcon adtak át – hangsúlyozta Gebei Róbert. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvos ­igazgatója a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy hamarosan a marcali létesítmény is megnyitja kapuit, Debrecenben pedig a terület megvásárlása zajlik. A bevetések hatékonyságát segíti a helikopterflotta fejlesztése is, a 2020 óta használt járműveknek ugyanis sokkal korszerűbb képességeik vannak.

2023. 08. 11. 5:14
null
2022.12.05. Budaörs Légimentők Budaörsön, izgalmas riport repülés és felszálló helikopter nélkül nyilván ködös időben télen,hiszen akkor nagyrészt nem repülnek az idősjárás miatt. ooooyeahhh Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekszárd és Miskolc után hamarosan Marcaliban is új légimentőbázist avatnak fel, egy éven belül pedig Debrecenben is fejlett, a mai kor követelményeit teljes mértékben kielégítő létesítmény épülhet fel – mondta lapunknak Gebei Róbert. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvos ­igazgatója felidézte: 

a légimentés fejlesztésére a kormány mintegy négy és fél milliárd forintot irányzott elő. Ebből az összegből a miskolci, a debreceni, a szekszárdi és a marcali telephely megépítését, a fennmaradó összegből pedig a budaörsi, a balatonfüredi és a szentesi bázis korszerűsítését helyezték kilátásba.

2022 decemberében – a beruházások közül elsőként – a szekszárdi bázist adták át, ami beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A pécsi bázis Szekszárdra költözésével ugyanis az elérési kör nagyobb része az országhatáron belülre került, a tizenöt percen belül elérhető lakosság száma mintegy harmincezer fővel nőtt. A volt miskolci repülőtér területére épült új mentőhelikopter-bázist augusztus elsején adták át, hamarosan pedig a marcali létesítmény is megnyitja kapuit, ahová a sármelléki csapat települ át – ismertette Gebei Róbert. A marcali bázis műszaki átadása már megtörtént, jelenleg már csak a hatósági engedélyeztetés zajlik – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a debreceni bázis kivitelezése még nem kezdődött meg, az viszont már biztos, hogy az új helyszín a debreceni repülőtér területén kívül fog megépülni. Jelenleg a terület megvásárlása, kisajátítása van folyamatban, de bíznak benne, hogy egy éven belül ezt a bázist is sikerül átadni.

A szakember kiemelte: a légimentőbázisok megépítésének számos műszaki és technikai előnye van, valamint a mentőcsapat számára is kényelmesebb, komfortosabb munkakörülményeket biztosít.

Az új bázisokon minden személyzeti tagnak saját szobája és fürdőszobája van, így a riasz­tások közötti időben is méltó körülmények között tudnak pihenni. A személyzeti tartózkodót gyakorlatilag egy ajtó választja el a fűtött hangártól, így a riasz­tást követően a felszállás is maximum három percen belül megtörténik, akár télen is. Ehhez képest a korábbi miskolci bázison például a helikopter nagyjából egy száz méterre lévő fűtetlen hangárban állt, ami a mihamarabbi bevetés folyamatát is lassította

– magyarázta Gebei Róbert.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvos igazgatója kitért a repülőgépflotta fejlesztésére is, amelynek eredményeként a korábban bérelt, osztrák tulajdonú mentőhelikopterek helyett kilenc magyar tulajdonú EC 135 P2+ típusú légi jármű állt szolgálatba. Jelezte azt is, hogy bár a régi és az új gépek típusa megegyezik, a 2020 óta használt járműveknek korszerűbb képességeik vannak. Az új helikopterek már robotpilótával, időjárásradarral és éjjellátó képességgel felszereltek, tehát éjszakai repülésre is jobban bevethetők. Ezenfelül lélegeztető-, újraélesztő, illetve ultrahang-berendezésekkel is rendelkeznek – részletezte a szakember. Mint mondta, egy-egy mentőhelikopteren három fő – a pilóta, az orvos és az őt segítő paramedikus – teljesít szolgálatot. A hét bázison összesen 43 orvos, 33 paramedikus és 21 főállású pilóta dolgozik, tehát minden szolgálatot ki tudnak állítani.

Borítókép: Légimentők Budaörsön(Fotó:Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.