Hadat üzentek a techcégek a jobboldalnak

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált, hogy a Facebook gyakorlatilag figyelmeztetés és bármiféle indok nélkül törli a jobboldali tartalmakat. Legutóbb a váci és a ferencvárosi Fidesz közösségi oldala esett áldozatul a techcégek szigorának, de korábban Bayer Zsolt, valamint a Megafon véleményvezéreinek profiljait is egyik napról a másikra tiltották le.

2023. 08. 07. 4:50
Logos - Stock Pictures
Logos-Stock Pictures Fotó: ARTUR WIDAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerűek a jobboldali tartalmak a közösségi médiában – mint lapunk is megírta, Orbán Viktor TikTok-profilja alig néhány nap alatt hatalmas sikert aratott –, azonban ezt a techcégek cenzorai láthatóan nem nézik jó szemmel. A múlt héten az egyik legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook letiltotta a Fidesz váci szervezetének hivatalos oldalát.  – Kértünk a Facebooktól egy felülvizsgálatot ezzel kapcsolatban, illetve hogyha ez nem sikerül, akkor fogunk csinálni egy új Facebook-fiókot. Nyilvánvalóan nagyon fontos. Ugye az a furcsa, hogy ez a szájzárrendelet városában történt. Matkovich Ilona első intézkedése volt, hogy szájzárat rakott minden dolgozójára, minden alkalmazottjára. Tehát minden csak az ő engedélyével történhet – mondta a Hír TV-nek Szádoczki Imre, a váci Fidesz elnöke.

techcég
Hadat üzentek a techcégek a jobboldalnak. Fotó: Pexels

Szádoczki különösen felháborítónak nevezte a történteket, mert közelednek az önkormányzati választások, és a közösségi médiában is szeretnének minél több embert elérni a választási programjukkal. Emellett a múlt héten Gyurákovics Andrea fideszes képviselő a saját közösségimédia-oldalán adott hírt arról, hogy a Facebook eltávolította a ferencvárosi Fidesz-oldalt. A képviselő nem hagyta szó nélkül az esetet, bejegyzésében a következő sorokat írta: 

A Facebook-cenzúra ügyosztályán már elindult a 2024-es választási kampány, amelynek első áldozata a ferencvárosi Fidesz Facebook-oldala…

Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy valamelyik techóriás cenzúrázza a jobboldali tartalmakat. Emlékezetes, hogy idén márciusban a Face­book letiltotta Bayer Zsolt oldalát. – Valószínűsíthetően azért, mert mostanság nagyon sok poszt jelent meg, amelyben a Biden-kormányzatot és a Demokrata Pártot kritizálta a publicista – közölte akkor az adminisztrátor, aki lapunk publicistájának közösségi oldalát kezeli. Azt is elmondta, hogy már többször is szenvedtek el korlátozásokat, tíz, húsz, sőt harminc napra szólót is. Mostanában az oldal végig pirosban volt, amit azt jelenti, hogy a bejegyzések nem tetszettek a Facebooknak. Az adminisztrátor jelezte, hogy a tiltás ellen fellebbeztek a Facebooknál, ami sikeres volt, mivel még aznap ismét elérhetővé vált az oldal. Nem ez volt az első alkalom egyébként, hiszen Bayer Zsolt közösségi oldalát 2021-ben egyszer már ideig­lenesen korlátozták.

Idén tavasszal a YouTube videómegosztó portál cenzorai is lesújtottak, miután törölték a Pesti Srácok 2022 szeptemberében elindított csatornáját, a PsTV-t. A csatornának több mint 54 ezer feliratkozója volt a Social Blade adatai szerint, megtekintéseik pedig napi hetvenezer körül mozogtak, de volt olyan nap a törlést megelőző két hétben, amikor 240 ezer megtekintést produkált a csatorna.

A történtekkel kapcsolatban a Google lapunkhoz eljuttatott közleményében magyarázkodott arról, hogy miért szüntette meg a Pesti Srácok YouTube-csatornáját. „A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában” – írták. 

Megjegyzendő, hogy tavasszal tiltották le Deák Dánielnek, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének, a Megafon tagjának a hivatalos Facebook-oldalát is. Tavaly februárban, a választási kampány közepette kellett új Face­book-oldalt létrehoznia Bohár Dániel­nek, a Megafon véleményvezérének is, miután baloldali felhasználók feljelentették az előző oldalát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Artur Widak)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.