Súlyos betegségtől óvhatja meg gyermekét ezzel az ingyenes védőoltással

Szeptember tizenegyedikéig kérhető a díjmentes oltás.

Munkatársunktól
2023. 08. 23. 11:37
null
Salgótarján, 2022. április 16. Oltáshoz készítik elõ a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó fecskendõt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2022. április 16-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás tulajdonképpen egy rákmegelőző védőoltás – fogalmazott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Molnár Zsuzsanna kifejtette: 

A szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek: a kitöltött, aláírt nyilatkozatok leadási határideje szeptember 11.

A szakértő arról is beszélt, Magyarországon átlagosan a lányok nyolcvan százaléka kapta meg az oltást évente, míg 2020-tól a fiúk 68 százaléka. A fertőzés szinte minden embert érint, így nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során. 

Ugyanakkor nem árt az óvatosság, a daganatos betegségek kialakulásának öt-hat százalékáért ez a vírus felelős. A leggyakrabban a méhnyakrák kialakulásáért teszik felelőssé, de más rákos megbetegedést is okoz.

– A méhnyakrák lenne az első olyan rákbetegség, amely felszámolható, hiszen kezünkben vannak azok az eszközök, amelyekkel ezt meg tudjuk tenni: van védőoltás, illetve a méhnyakrákszűrés – hangsúlyozta a járványügyi osztályvezető. 

A vírusnak több mint száz típusa ismert, de az oltóanyag a leggyakrabban megbetegedést okozó kilenc típus ellen készíti fel a szervezetet. Molnár Zsuzsanna emlékeztetett, hogy bár a szervezet általában képes segítség nélkül is legyőzni a vírust, nem alakul ki ellene védelem, ezért volt szükség az oltásra. 

A 2006–2007-ben törzskönyvezett vakcinából már mintegy ötszázmilliót adtak be világszerte, és megállapították, hogy az oltás hatásos és biztonságos. 

Az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok kilencven százaléka kapja meg az oltást.


 A témával kapcsolatban bővebben ezen az oldalon tájékozódhat. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.