Behálóznák a diákokat is a kommunisták

Az International Marxist Tendency magyar szervezete is részt vett a pénteki diáktüntetésen. A vörös blokk hite szerint a kommunizmus csak nemzetközileg valósulhat meg, az egész világra kiterjedő nagytőke uralmát csak a nemzetközi munkásosztály egysége döntheti meg.

2023. 09. 19. 4:55
Fáklya kommunista szervezet a tüntetésen
Forrás: facebook/Fáklya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marx Tőkéjét dicsérő, Trockij – mint a XX. század egyik legnagyobb marxistája – haláláról megemlékező, a 150 évvel ezelőtt a világ proletárjait forradalomra hívó Kommunista Kiáltványt éltető, a Budapest Pride-on résztvevő 

szélsőbaloldali Fáklya Mozgalom is – feltehetően az úgynevezett „munkás-diák szolidaritás” jegyében – részt vett a pénteki tanár-diák tüntetésen.

„Gondoljunk csak a szakszervezetekre vagy sztrájkbizottságokra, amiknek létrejöttére a munkásosztály tőke általi kizsákmányolása és rossz körülményei adtak okot, ezeket hagyományosan maguk a munkások szervezték meg, és az ő érdekük képviselésére léteznek, szemben a gazdasági-politikai elit érdekeinek képviselőivel” – írta a magát a nemzetközi marxista irányzat magyar csoportjának nevező politikai irányzat közösségi oldalán amellett érvelve, miért is vettek részt a demonstráción.

A magát vörös blokként megnevező tömörülés kommunista retorikája szerint, nem megtagadva Marx és Engels tanait, „a munkásmozgalmak a szakszervezetekkel karöltve, évszázadok alatt, rengeteg tüntetés, munkabeszüntetés, és azok miatti retorzió árán harcolták ki azokat a munkajogokat, amiket most maguktól értetődőnek veszünk, mint a nyolcórás munkanap, a szabad hétvége, a túlórák kifizetése vagy a minimálbérre vonatkozó szabályok”.

Miként arról lapunk is beszámolt, a Fáklya nevű marxista szervezet mellett az International Marxist Tendency (IMT) is jelen volt, amelyet Ted Grant trockista politikai teoretikus és támogatói alapítottak 1992-ben. A szervezetnek még egy In Defence of Marxism (a marxizmus védelmében) nevezetű weboldala is van. Ezek a szervezetek alapvető feladatuknak tekintik a polgári, tőkés társadalmak felszámolását, ugyanis szerintük az a kizsákmányolásra, az alsóbb osztályok elnyomására épül. A Fáklya nevezetű, szélsőbaloldali, kommunista szervezet szórólapján a következő szöveg olvasható:

nekünk, diákoknak és tanároknak össze kell fognunk, hogy közös ellenségünket, az oktatási rendszert tönkretevő tőkés rendszert megdöntsük.

Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül százmillióra tehető a kommunizmus áldozatainak száma a világon. Ennek fényében nemcsak kifejezetten visszatetsző, de már-már érthetetlen is, hogy a kommunizmus eszméit hirdető szervezetek is megjelennek egy (a politikától elvileg független) diáktüntetésen. Érdekes összefüggés, hogy a Fáklya nevű marxista szervezet néhány hónappal a tüntetés előtt tartotta meg első, nagyobb magyarországi rendezvényét Budapesten.

Az International Marxist Tendency első világkongresszusa (Fotó: Facebook)

A Fáklya egyébként szemlátomást az International Marxist Tendency hazai leányszervezete, a honlapjuk legalábbis ugyanaz. A Fáklya augusztusban részt is vett az IMT olaszországi világkongresszusán. „A kongresszus az IMT legfőbb döntéshozó szerve, és idén több mint négyszáz elvtárs gyűlt össze több mint negyven országból” – írták büszkén, hozzátéve, hogy

minden ország munkásosztályának először a saját tőkésosztályával kell leszámolnia, és országában elvégeznie a forradalmi feladatokat, viszont a kommunizmus csak nemzetközileg valósulhat meg,

az egész világra kiterjedő nagytőke uralmát csak a nemzetközi munkásosztály egysége döntheti meg.

Borítókép: A Fáklya nevű kommunista szervezet is jelen volt a pénteki tüntetésen (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.