Online kérdőív segíti a gyerekek képességfejlesztését

Az egészséges gyermekkor ugyanolyan fontos, mint hogy megszülessenek a vágyott gyermekek – jelentette ki Beneda Attila helyettes államtitkár.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos, hogy a megszülető gyerekek testi-lelki-szellemi jóllétben élhessék az életüket, ezt szolgálja a Gyermekút Módszertani Központ által összeállított online gyermekfejlődési kérdőív is – mondta Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára. A politikus kiemelte:

a kormány azt szeretné, ha minden vágyott gyerek megszülethetne Magyarországon, de ugyanilyen fontos az is, hogy a gyerekek egészségesen élhessenek.

Kutatások szerint ugyanis az iskoláskor előtt a gyerekek 17 százalékánál felfedezhető valamilyen elmaradás, eltérés, amelynek a jelentős része orvosolható, ha időben elkezdődik a kora gyerekkori fejlesztés – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Beneda Attila kiemelte: az elmúlt években – a tárcaközi együttműködéseknek köszönhetően – nagy előrelépések történtek a kora gyermekkori fejlesztés területén, egyre több szakember tudja észlelni, ha probléma van egy gyerekkel. Egy újabb fontos előrelépést jelent a Gyermekút Módszertani Központ által a bölcsődékben, óvodákban dolgozó szakembereknek megalkotott online gyermekfejlődési kérdőív, amelynek segítségével egységes, validált módon lehet a gyerekeket vizsgálni – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője azt hangoztatta, hogy 

a gyerekek egészséges fejlődése és későbbi kedvező életlehetőségei szempontjából a kora gyermekkorra irányuló figyelem és a szükség szerinti beavatkozás létfontosságú. 

Ezért hozták létre a központot, amely egyfajta tudásbázisként működik, a felhalmozott tapasztalatokat pedig szeretnék a széles szakmai közösségnek továbbadni és a gyakorlatba átültetni – ismertette a szakmai vezető.

Közlése szerint legfrissebb munkájuk egy kisgyermeket nevelőknek és óvodapedagógusoknak kifejlesztett online kérdőív, amely 0–4, illetve 2,5–7 éves kor között hat funkcióterületen – motoros készségek, kommunikáció, önállóság, kognitív készségek, társas kapcsolatok, tanulási képességek – méri a gyerekek fejlettségét. 

– A kérdőívek hiteles, validált, sztenderdizált mérőeszközök, amelyek amellett, hogy felhasználóbarátak, illeszkednek a pedagógiai gyakorlathoz és a védőnők által használt szülői kérdőívekhez is

 – mondta Kereki Judit.

Ismertetése szerint a kérdőívek a Gyermekút.hu oldalon találhatók, elérésükhöz először az intézményvezetőnek, majd a dolgozóknak is regisztrálni kell, hogy ők is hozzáférhessenek a kérdőívekhez. A beérkező adatokat kutatási célokra is fel tudják majd használni, elemzéseket tudnak készíteni, amelyek segítséget jelenthetnek a szakpolitikának is – jegyezte meg a szakmai vezető.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Gyermekút Módszertani Központot működtető Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a sajtótájékoztatóra küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy az intézmény elkötelezett a kisgyerekek, különösen az eltérő, megkésett fejlődésű gyerekek és a velük foglalkozó felnőttek segítése iránt, hiszen 

minél korábban fény derül a gyerekek speciális igényére, annál eredményesebb lehet a célzott támogatás.

Borítókép: Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.