Újabb hírek érkeztek az esztergomi robbantás sérültjeiről

Nem maga a detonáció, hanem az úgynevezett repeszhatás okozott súlyos sérüléseket.

2023. 09. 22. 12:48
null
Robbantás történt Esztergomban, egy rendőr meghalt, többen megsérültek Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javult az esztergomi robbantásban megsérült rendőrök állapota – értesült a Magyar Nemzet kórházi forrásokból, a legnagyobb, pozitív változás az intenzív osztályon ápolt kommandós állapotában van. 

 

Repeszhatás 

 

Ám a teljes felépülésig még hosszú az út, a robbanás és az általa kiváltott repeszhatás ugyanis beton-, tégla- és fatörmeléket zúdított a rendőrökre, ez okozott súlyos sérüléseket. Úgy tudjuk, döntően csonttöréseket (végtag-, borda-, arccsont- és fogtörés) és könnyebb égési sérüléseket szenvedtek a kommandósok.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, szeptember 20-án 19 óra körül egy körözött bűnöző Esztergomban gázrobbanást előidézve megölt egy TEK-es kommandóst, továbbá nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg.  

A férfi nem bízta a véletlenre a rendőrök elleni merényletet, már előre felkészült a robbantásra: miután a a kommandósok megérkeztek a helyszínre, a túsztárgyaló pszichológus négy és fél órán keresztül győzködte a zavart férfit, hogy jöjjön ki, és hagyjon fel a fenyegetéssel. Eközben a kommandós egység tagjai elfoglalták a pozíciójukat a férfi elfogásához. Abban a pillanatban, amikor megindultak, a bűnöző meggyújtotta a benzint, az égés pedig berobbantotta a gázt, ami az időközben megnyitott gázpalackokból ömlött ki. 

 

Hiába tárgyaltak vele, már döntött 

Végh József, egykori túsztárgyaló szerint a tárgyalás hossza, a négy és fél óra egyáltalán nem számít hosszú időnek, ennél sokkal jobban elhúzódhatnak az egyezkedések. Ugyanakkor bele kell kalkulálni azt is, hogy vannak, akik önkezükkel akarnak véget vetni az életüknek, és előfordul, amikor ki akarják végeztetni magukat. Az, hogy az esztergomi robbantó esetében mi történt pontosan, egyelőre tisztázatlan. – Időnként beleszaladnak abba az esetbe a rendőrök, hogy az illető már eldöntötte: így vagy úgy, de lemond az életéről – véli a szakember.

A tárgyalás menetét és kimenetelét ugyanakkor sok apró dolog befolyásolhatja, a túsztárgyaló folyamatosan nyomon követi, hogyan változik a „páciens” hangulata, más módszert kell alkalmazni egy elmebeteg esetében és más érvek hatnak egy személyiségzavaros esetében. Egyes esetekben a durva, hangos szó végül megszelídül, és szerencsés esetekben a célszemélyek egyszerűen csak kimerülnek, és elalszanak. 

A túsztárgyaló viszont sosem hoz önálló döntést, csupán továbbítja a beszerzett információkat, amely után a parancsnok mérlegel, végül dönt. Végh József szerint azonban mindennél fontosabb az állomány biztonsága. Mint szakember úgy fogalmazott: 

Van egy nagyon fontos elvárás, és ez a biztonság: az egyik legfontosabb szabály, hogy ne csak életben maradjanak az állomány tagjai, hanem senkinek az élete ne kerüljön veszélybe.

 

Hősi halott

Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatóság műveleti tiszthelyettesét. Pintér Sándor belügyminiszter egyúttal részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak. A tájékoztatás szerint Kónya Gábor Lajos rendőr főhadnagy temetéséről később intézkednek, a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás valamennyi lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja.

Pintér Sándor belügyminiszter és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója csütörtökön meglátogatták a kórházban a hős rendőröket, és mielőbbi felgyógyulást kívántak nekik.

 

Borítókép: Az esztergomi robbantás helyszíne (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.