Az egész Kárpát-medencében sok magyar állt ki a szabadságért

Október 23. a szabadság mellett a nemzeti egységre is emlékeztet bennünket – mondta Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Forrás: MTI, Facebook2023. 10. 22. 18:28
Zsigmond Barna Pál
Zsigmond Barna Pál Forrás: Facebook/ Zsigmond Barna Pál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület tanácskozásán kiemelte: a rendezvény ma már a Kárpát-medence legjelentősebb fiatal magyar politikusait összegyűjtő fórum, az egyesület pedig a legjelentősebb ernyőszervezete a kárpát-medencei politikával is foglalkozó szervezeteknek.

Zsigmond Barna Pál rámutatott, hogy 1956. október 23. nem csupán az anyaországban, hanem szerte a Kárpát-medencében a magyar forradalom napja volt idézte fel, hozzátéve: nemcsak Budapesten zajlottak harcok, hanem a Kárpát-medencében is sok magyar állt ki a szabadságért, és sokan az életükkel fizettek határon túl is. 1956 szellemisége összeköti a magyarságot, és 

ahogy nagyapáink és apáink nem táncoltak úgy, ahogy Moszkvában fütyültek, úgy a jelenlegi fiatalok sem akarnak úgy táncolni, ahogy Brüsszelben vagy más városokban fütyülnek 

–  fogalmazott.

Az államtitkár rámutatott: más-más eszközökkel kell harcolni, és más helyzetben vannak a határon túli fiatalok, de a legfontosabb az, hogy az elkövetkező időszakban a sorsdöntő európai uniós választásokon mindenki vegyen részt, és hallassa a hangját, hogy a nemzeti egység megmaradjon.

Molnár Balázs, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2010 óta a magyar kormány világmagyarságban gondolkodik, és ez az uniós elnökségre való felkészülésnél is egy nagyon fontos szempont. Nemcsak az anyaországi, hanem a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat is szeretnék megszólítani, velük is szeretnének beszélni hangsúlyozta.

Az Európai Unió teljes szintjén a szuverenista és a föderalista erők jelentős összecsapása zajlik, nagyon komoly erők szólalnak meg a föderalista Európa mellett. Magyarországnak és az egész közép-kelet-európai térségnek az az érdeke, hogy erős nemzetállamok alkossák az Európai Uniót, és a magyar kormány mindent megtesz ennek érdekében – jelentette ki Molnár Balázs.

A helyettes államtitkár rámutatott: 

Európa határain háborúk alakulnak ki, s eközben Észak-Amerikából és Nyugat-Európából érkező liberális nyomás a közép-európai fiatalokat akarja a befolyása alá vonni. 

Az a feladatuk, hogy a hazaszeretet talaján állva összefogják azokat a fiatalokat, akik készek tenni a hazájukért, a helyi közösségekért.

Nacsa Lőrinc, a KDNP politikusa a rendezvényen részt vevő közel háromszáz fiatal köszönetét fejezte ki 1956 hőseinek, mint mondta, ez a generáció hálás az ’56-os fiataloknak, Mansfeld Péternek, Szabó Ilonkának és a többieknek, akik fontosnak tartották és elég bátrak voltak ahhoz, hogy kiálljanak a magyar szabadság, a magyar béke és a magyar szuverenitás védelmében.

Megjegyezte, jövőre Magyarországon két, Romániában négy választás lesz. Hallatni kell a hangjukat, meg kell mutatni, különösen az EP-választáson, hogy ideje visszatérni a normalitás útjára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Facebook/ Zsigmond Barna Pál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.