Bakondi György: Brüsszel fokozza a migrációs veszélyt

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója emlékeztetett, hogy a migráció problémája 2015 óta napirenden van.

Forrás: MTI2023. 10. 04. 18:58
határ
20221019 Mórahalom Migránsokat fogtak a polgárőrök fotó: Török János TJ Délmagyarország Fotó: Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel fokozza a migrációs veszélyt a migrációs paktum egy újabb elemével – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közszolgálati televíziónak. Bakondi György emlékeztetett, hogy a migráció problémája 2015 óta napirenden van. 

– Brüsszel ahelyett, hogy a külső határok védelmére koncentrált volna, korábban is kvótákkal próbálta szétosztani az érkezőket, ez azonban nem szüntette meg az Európába irányuló migrációt, sőt az embercsempészek húzóágazata lett

– jelentette ki.

Mint mondta, az Európába bejutott migránsok miatt Svédországban ma már a hadsereg bevetését fontolgatják, Franciaország lezárta a határait, Olaszországban tarthatatlan állapotok alakultak ki, a Kanári-szigeteket pedig már lerohanták a migránsok. Arra figyelmeztetett, hogy ezt a problémát csak humanitárius és emberi jogi szempontok alapján nem lehet jól kezelni. Beszélt arról is, hogy az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság még a jövő nyári EP-választás előtt hosszú távú migrációs paktumot akar kvótákkal és több tízezres migránsközpontokkal, miközben a szerb határ túloldalán géppisztollyal lövöldöznek és kézigránátot hajítanak lakóházakra.

– A paktum részeként új válságrendelet készül, eszerint a nehéz helyzetbe került országok a bizottsághoz fordulhatnak, amely dönthet arról, mely országoknak hány migráns ügyében kell eljárniuk, befogadni vagy kitoloncolni őket. Ez a rendeletet veszélyes, mivel ösztönzi a migrációt. A tervezetét a többségi elven működő Bel- és Igazságügyi Tanács elé vitték, ahol csak Magyarország és Lengyelország szavazott ellene

– tette hozzá Bakondi György.

Felhívta a figyelmet, hogy miután Brüsszel nem fordít elég gondot a schengeni külső határok védelmére, egyes tagállamok az övezet belső határain állítják vissza az ellenőrzést, így azonban épp a schengeni övezet lényege, a szabad mozgás kerül veszélybe.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: újabb migrációpárti jogalkotási lépést erőltetett át Brüsszel. – Ez a javaslat a kötelező migránskvótákon felül is újabb kvóták szerint osztaná szét az illegális bevándorlókat az EU-országok között, ha hirtelen nagy számban jelennének meg egy tagállamban. Brüsszel visszaél hatalmával, amikor az elvileg kötelező konszenzusos döntéshozatalt megkerülve erőszakosan viszi át migrációpárti javaslatait – magyarázta az államtitkár.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Strasbourgban kijelentette: 

Magyarország nem fogja megengedni, hogy migránsgettókat hozzanak létre a területén 

azért, mert mások az Európai Unióban nem védik meg a határokat. A politikus az Európai Parlament plenáris ülésének az új uniós menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadásának szükségességéről tartott vitája után kijelentette: Magyarország nemet mond az erőszakos betelepítésekre, nem fogadja el a migránsok kvóták szerinti kötelező elosztását, és azt, hogy mások az unióban mindenáron a multikulturalizmust, az illegális bevándorlást akarják ráerőszakolni másokra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Török János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.