Korlátlan betelepítésekhez vezethet az EU migrációs csomagja

Magyarország nem fogja megengedni, hogy migránsgettókat hozzanak létre a területén azért, mert mások az Európai Unióban nem védik meg a határokat – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Strasbourgban.

Forrás: MTI2023. 10. 04. 14:47
HIDVÉGHI Balázs
Budapest, 2020. december 16. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselõje sajtótájékoztatót tart a Képviselõi Irodaházban 2020. december 16-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus az Európai Parlament plenáris ülésének az új uniós menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadásának szükségességéről tartott vitája után kijelentette: Magyarország nemet mond az erőszakos betelepítésekre, nem fogadja el a migránsok kvóták szerinti kötelező elosztását, és azt, hogy mások az unióban mindenáron a multikulturalizmust, az illegális bevándorlást akarják ráerőszakolni másokra.

Kiemelte, hogy a migráció jelenleg a legnagyobb krízist jelenti Európában. Az illegális bevándorlás mára az Európai Unió legalapvetőbb értékeit és eredményeit veszélyezteti, és 

ellehetetleníti az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni határok fenntartását. 

A bevándorlók miatt a közbiztonság, az emberek mindennapi jóléte kerül veszélybe – figyelmeztetett. Hozzátette: az illegális migráció tarthatatlan helyzetet eredményez, veszélyezteti az emberek biztonságát, az európai kultúrát és az európai életmódot, „ezért nemet kell mondanunk az illegális bevándorlásra”.

Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés (FN) európai parlamenti képviselője magyar újságíróknak elmondta: az uniós migrációs csomag a tagállamok önállóságát veszélyezteti. Elfogadása megfosztaná a tagországokat a jelenleg tapasztalható, inváziónak is beillő, tömeges migráció megállítását célzó intézkedések meghozatalától.

A brüsszeli adminisztráció nem jelölt meg pontos számot a migránsok tagállamok közötti áthelyezésének felső határáról, ami korlátlan betelepítéseket eredményezhet 

– hívta fel a figyelmet. Közölte továbbá: a jövőre esedékes európai parlamenti választások lehetőséget biztosítanak rá, hogy az emberek leszavazzák a migránspárti politikát. A francia EP-képviselő úgy foglalt állást, hogy le kell állítani Magyarország és Lengyelország ellen indított támadásokat, ezek az országok ugyanis az emberek érdekeit képviselik.

Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának spanyol politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás megállítása sürgető, az európai területre érkező, az EU-ban szabad mozgást élvező migránsok miatt ugyanis nő az erőszak és a bizonytalanság a kontinensen.

Nem a migrációt támogató baloldali politikusok viselik a hibás döntések következményeit, ezek a politikusok valójában a milliárdos üzletet jelentő illegális migrációt segítik

– fogalmazott a spanyol politikus, majd hozzátette: meg kell védeni a rendet és az állampolgárok biztonságát.

Charlie Weimers, a Svéd Demokraták EP-képviselője nyilatkozatában kiemelte: országának liberális migrációs politikája valódi megoldásokat nem, kizárólag erőszakot eredményezett. Véleménye szerint az elfogadásra váró uniós migrációs és menekültügyi csomag nem képes kezelni a tömeges migrációs beáramlást, hanem még nagyobb nyomás alá fogja helyezni a tagállamokat.

Kijelentette: le kell állítani a civil szervezetek migránsokat Európába szállító hajóit.

Ki kell mondani: ezek nem életmentő akciók, ez embercsempészet

– fogalmazott a svéd EP-képviselő, majd hozzátette: ha ennek felismerése elmarad, Európa még több utcai agresszióval néz majd szembe.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője a vitához benyújtott, majd az MTI-hez is eljuttatott írásbeli felszólalásában kijelentette: a 2015-ös migrációs válság kezdete óta az unió nem tudott érdemi megoldást felmutatni az Európára nehezedő nyomás enyhítésére. Valós megoldásokat eddig csak a migráció frontvonalában fekvő tagállamok, köztük Magyarország tudtak adni – emlékeztetett.

– A szigorú határvédelem és az illegális migrációval szembeni következetes fellépés az egyetlen járható út – fogalmazott a kereszténydemokrata EP-képviselő, majd hozzátette: a migrációs frontvonal országai ezért joggal várják, hogy uniós források álljanak rendelkezésre a schengeni határt védő létesítmények felépítésére, fenntartására.

Saját határaink védelmére igent, az illegális migrációra világos nemet kell mondanunk

– fogalmazott.

Kiemelte: az unió fejlesztési forrásait arra kell fordítani, hogy azok a helyben maradást, a migráció kiváltó okainak felszámolását segítsék elő Afrikában. Ennek eszköze pedig a biztonság elősegítése, az oktatás és a munkahelyteremtés helyi támogatása. Minden embernek joga van ahhoz, hogy a szülőföldjén jusson megélhetéshez, míg az illegális bevándorlás nem alapjog, hanem törvénysértés – tette hozzá írásbeli felszólalásában Hölvényi György.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta: az embercsempészekkel és az őket segítő civil szervezetekkel szembeni határozott fellépésre, valamint a külső határvédelem megerősítésére van szükség. Ehhez szerinte fontos az észak-afrikai országok segítése és a nyugat-balkáni EU-bővítés előmozdítása is.

A magyar álláspont szerint az Európába áramló tömeges migráció helyett helyben kell segítséget nyújtani, a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem fordítva – emelte ki.

Magyarország déli határainál is szembesülünk a fokozódó migrációs nyomás hatásaival. Egyre gyakoribb az agresszív, sok esetben fegyveres támadás a migránsok részéről

– fogalmazott Gál Kinga, majd hozzátette: ezért is szükségszerű a nyugat-balkáni országok, köztük kiemelten Szerbia mielőbbi uniós felvétele és a határőrizet megerősítése, ahogy a határvédelmi erőfeszítések anyagi támogatása is.

Borítókép: Hidvéghi Balázs (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.