Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Ezeket érdemes tudni a fokozott rendőri készültségről

Magyar Nemzet
2023.10.18. 18:38 2023.10.18. 19:07
Ezeket érdemes tudni a fokozott rendőri készültségről

Fokozott rendőrségi ellenőrzést vezetett be a rendőrség egész Budapesten péntek déltől szombat reggelig. Az ügy előzménye, hogy immár harmadszor akart magánszemély a Hamász terrorszervezet felhívásához köthető gyűlést szervezni. Legutóbb péntekre hirdette meg az eseményt a szervező Budapest II. kerületében, amit a rendőrség betiltott. Ugyan a fokozott rendőri ellenőrzés még nem jelenti a terrorveszély miatt elrendelt magasabb készültséget, de a rendőrök sűrűbben ellenőrizhetnek majd a közterületeken.

A mostani fokozott ellenőrzés információink szerint azt jelenti, hogy a rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének elfogása és előállítása, vagy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazoltathatja. 

Átvizsgálhatnak épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet az elhárítás érdekében. 

A rendezvényeken, az esemény, továbbá a közlekedés biztonságát, a közterület rendjét veszélyeztető jogellenes cselekmény megelőzése, megakadályozása érdekében a vezető által meghatározott területre belépők és az ott tartózkodók ruházatát és járművét átvizsgálhatja, valamint az üzemeltető által előírt feltételek betartását is felülvizsgálhatja.

Lefoglalhatják a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket, illetve megtilthatják azoknak a bevitelét rendezvény, esemény helyszínére. Szigorúbban járnak el a közterületeken otthagyott tárgyak, illetve csomagok esetében is.

A rendőrség a nyilvános forgalom számára nyitva álló helyen őrizetlenül hagyott, a közbiztonságra veszélyt jelentő tárgyat szükség esetén az elvárható gondossággal eltávolíthatja, megsemmisítheti. Akiről pedig úgy döntenek, hogy a személyi szabadságát korlátozni kell, annak a ruházatát a rendőr előzetes figyelmeztetés után átvizsgálhatja, hogy elvehesse tőle a támadásra vagy az önveszély okozására alkalmas tárgyakat.

Szerdán a parlament nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartott a jelenlegi helyzetről a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál. A tájékoztató megbeszélésen jelen volt a polgári elhárítás (Alkotmányvédelmi Hivatal), a hírszerzés (Információs Hivatal) és a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt tevékenykedő Nemzeti Információs Központ illetékes vezetője is. Az említett hivatal illetékesei nemcsak a biztonsági helyzetről tárgyaltak, hanem beszámoltak a hivataluk első félévi tevékenységéről is.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kedden az ülésről szólva lapunknak azt mondta: a gázai eseményekről, a brüsszeli, franciaországi terrortámadásokról, az európai nagyvárosokban zajló tüntetésekről is szó lesz a testület szerdai ülésén. Sas Zoltán úgy fogalmazott, nem lenne meglepve, ha az európai terrortámadások és erőszakos demonstrációk miatt hazánkban is emelnék a terrorellenes készültséget.

Hozzátette, a szerdai ülés napirendi pontját a nemzetbiztonsági kérdésekről minden bizottsági tag támogatta, azaz a bizottsági tagokat delegáló Fidesz, KDNP, Jobbik, illetve MSZP között teljes konszenzus volt. 

Korábban beszámoltunk arról is, hogy összeült a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatójának kezdeményezésére a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB), és megállapították, hogy nem szükséges a Magyarország területén hatályban lévő hármas terrorfokozat megváltoztatása.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.