Hemzsegnek a szabálytalanságok a baloldali önkormányzatoknál

Alig akad olyan tenderkiírás a fővárosban, amit szabályoknak megfelelően bonyolított le a baloldali városvezetés. Karácsony Gergely főpolgármester nevéhez fűződnekk a buszmutyiként, hajómutyiként és a villamosmutyiként elhíresült tenderek, de ezeken kívül gond volt a jegyautomatákkal kapcsolatos kiírással és a Lánchíd rekonstrukciójának pályázatával. A baloldali vezetésű fővárosi kerületekben és vidéki városokban is találni szép számmal olyan súlyos szabálytalanságokat, amelyeket bírsággal sújtott a Közbeszerzési Döntőbizottság.

2023. 10. 29. 5:50
null
20190914 Budapest Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt együttműködési nyilatkozatot ír alá az ellenzék belvárosi polgármesterjelöltjeivel önkormányzati választás 2019 kampány Képen: Soproni Tamás Momentum, Karácsony Gergely, Tüttő Kata Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester akár rekordernek is számíthat közbeszerzési eljárás kapcsán kirótt bírságok számában. Alig akadt olyan tender az elmúlt években, amellyel nem lett volna probléma. Ilyen például a használt frankfurti villamosok esete. Súlyos jogsértések miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a BKV használtvillamos-beszerzési felhívását, és 150 milliós bírságot szabott ki a közlekedési vállalatra. 

A BKV 35 villamos beszerzésére írt ki pályázatot, ám a KD indoklása szerint az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény alapján a verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveket sértette a BKV Zrt. azon eljárása, amely során még a közbeszerzés megkezdése előtt megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal a harmincöt alacsony padlós, 1993 és 1997 között gyártott használt villamos megvásárlásáról.

 

Híd, papír, automata

A Lánchíd felújítása megkezdése előtt számos szabálytalanságot tárt fel a Közbeszerzési Döntőbizottság, amely megállapította: a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési szerződés teljesítésével kapcsolatban az A-Híd Építő Zrt. mint nyertes ajánlattevő a 19 alvállalkozójából 12 főt késedelmesen, tehát nem az alvállalkozói tevékenység megkezdését megelőzően, hanem azt követően jelentett be az ajánlatkérő BKK Zrt.-nek. 

Ezzel összefüggésben pedig azt is megállapították, hogy a BKK Zrt. nem tett eleget az alvállalkozói bejelentések ellenőrzési kötelezettségének.

A döntőbizottság mind a BKK Zrt.-re, mind az A-Híd Építő Zrt.-re 15 millió forint bírságot szabott ki. A Budapesti Közlekedési Központnak nem ez volt az egyetlen vétsége, mintegy hatvanmillió forintra büntették őket a jegykiadó automaták gyártásáról, szállításáról és üzemeltetéséről szóló tenderben elkövetett szabálytalanságok miatt. A BKK fellebbezett az ítélet ellen. Mindemellett szintén elmarasztalta Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t, a jegyértékesítő automatákban használt biztonsági hőpapír közbeszerzése miatt. Az eljárás során a BKK kizárta az anyagilag kedvezőbb, azaz olcsóbb ajánlattevőt, és eredményt hirdetett, a drágábbat kihozva győztesként. Az eljárást megsemmisítette a hatóság és ötvenmilliós büntetést szabott ki.

 

Se busz, se engedély

A főváros egyik legismertebb baklövése a BKV használtbuszbérlési pályázata, amelynek során olyan céggel szerződtek, amelynek busza sem volt, ráadásul más vállalat tulajdonában lévő járművekkel pályázott.

 A CR-Facilities vállalkozást mindössze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be.

 A fővárosnak az azóta sem működő menetrendszerinti BKK hajójáratok üzemeltetési tenderébe is beletört a bicskája. Nem megfelelő referenciákkal nyerhetett tendert a Magyar Kikötőfejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. a BKV-hajók üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton. Nem megerősített információk szerint a referenciát adó Silver Line Kft.-nek nincs és soha nem is volt hajózási engedélye. Ebben az ügyben nyomozást rendelt el a rendőrség.

 

Határokat léptek át

A fővárosi kerületekben se zajlott minden rendben: Soproni Tamás polgármester vezette Terézvárosban a KD harmincmilliós bírságot szabott ki az önkormányzatra, mert súlyos jogsértéseket tártak fel a Csengery utcai szakrendelő felújítása kapcsán.

Kispesten és Józsefvárosban a közétkeztetés pályázatkiírásában talált kifogásokat a Közbeszerzési Döntőbizottság. 

Az előbbinél százmilliós bírságot szabott ki a KD, mert a kispesti önkormányzat jogsértő módon írt ki egy 3,6 milliárd forintos közbeszerzési eljárást. A döntőbizottság közleménye kifejtette, hogy a kispesti önkormányzat 2019. október 3-án közétkeztetési szolgáltatásra írt ki nyílt közbeszerzési eljárást, azonban túlzó elvárásokat támasztott az ajánlattevőkkel szemben, amellyel több ponton is megsértette a közbeszerzési törvényt.

Józsefvárosban Pikó András polgármester előbb nevezte meg a nyertest, minthogy a közbeszerzési eljárást lefolytatta volna. 

Mint emlékezetes, a Fidesz–KDNP józsefvárosi frakciója fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, mivel Pikó András a koronavírus-veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egymaga döntött egy új céggel való szerződéskötés mellett, és írt azzal alá több száz millió forint összegű szerződést.

Vácon 280 millió forint feletti összeget költött élelmiszer-beszerzésre az önkormányzat , amivel átlépték az uniós közbeszerzési értékhatárt. A Matkovich Ilona baloldali polgármester által vezetett önkormányzat azonban nem írt ki közbeszerzést, emiatt nyolcszázezer forint bírság megfizetésére kötelezték a várost.

A Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata értelmében megsemmisítették az önkormányzat és a Volánbusz Zrt., valamint a Jovány Busz Kft. között létrejöt, a helyi járatok üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket, egyúttal 32 millió forintra büntette a helyhatóságot a közbeszerzés szabályainak megsértéséért. Az ügy előzménye, hogy Márki-Zay Péter polgármesteri választási kampányában megígérte, hogy ingyenes járatokat biztosítanak az utazóközönségnek Hódmezővásárhelyen. Ez a projekt el is indult, ám a városvezetésnek nem sikerült zökkenőmentesen vennie az akadályokat: 2020 novemberében a Jovány Busz Kft. nyerte el a munkát, amely azonban olyan buszokkal is végzett személyszállítást, amelyeket nem volt engedélye üzemeltetni.

Borítókép: Baloldali polgármesterek (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.