Soproni Tamás nem vállalt felelősséget a Terézvárost sújtó rekordbírság miatt

Bíróságon támadja meg a terézvárosi önkormányzat a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amely harmincmillió forint bírságot szabott ki a helyhatóságra. A képviselő-testület nem támogatta az ügy bolygatását, a polgármester szövetségesei a méltatlan hangnemben zajló napirendi vitához sem szóltak hozzá.

2023. 10. 27. 13:37
null
Soproni Tamás 6. Kerület Polgármestere Sajtótájékozatató kizárolagos lakossági parkolás 20210823 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szavazta meg a terézvárosi képviselő-testület azt az előterjesztést, amelynek alapján az önkormányzat azt vizsgálta volna, hogy ki a felelős a Terézvárosi Szakrendelő felújítása kapcsán elkövetett súlyos jogsértésekért, amelyek következményeként a Közbeszerzési Döntőbizottság harmincmillió forintos bírságot szabott ki.

Soproni Tamás momentumos polgármester és baloldali szövetségesei nem jelentek meg

 a keddi rendkívüli testületi ülésen, ezáltal az határozatképtelenség miatt elmaradt.

A csütörtöki soron következő testületi ülésen az előterjesztés napirendre került, ám a polgármester válaszok helyett súlyos rágalmazásba és személyeskedésbe kezdett. Soproni Tamás a felelősséget nem vállalva a Közbeszerzési Döntőbizottságot a NER kinyújtott öklének nevezte, és elmondása szerint alig várják, hogy a baloldali önkormányzatokat és a fővárost megbüntessék, és kapva kapnak az alkalmon, ha feljelentés érkezik hozzájuk.

Ellenben Soproni a saját felelősségéről egy szót sem ejtett.

A polgármester támadta az MSZP-s képviselőt, a Fidesz–KDNP-frakciót és az elsődleges előterjesztő Bálint Györgyöt is. Szerinte azért hívták össze a rendkívüli ülést, hogy megakasszák a Terézvárosban zajló munkát, és eltereljék a figyelmet a fejlesztésekről. Soproni azt viszont elismerte, hogy valóban példátlan bírságról van szó, ezért 

a Bíróságra vitték az ügyet.

Hiába kérte Szilágyi Erika, az MSZP képviselője is az ügy kivizsgálását, arra hivatkozva, hogy Soproni Tamás a megválasztása előtt átláthatóságot ígért az önkormányzat működésében. A baloldali politikus válasz helyett csak visszatámadást kapott Terézváros első emberétől, felemlegetve párttársa ügyeit. A polgármester ezzel szövetségesét bírálta, hiszen az MSZP is támogatta Soproni Tamást a 2019-es önkormányzati választáson.

– Ajánlom, hogy máskor ne hívjanak össze rendkívüli testületi ülést, menjenek el szobára, és csukják magukra az ajtót, maguknak is jobb, ha más nem látja ezt a szégyentelen szövetséget – fakadt ki a momentumos polgármester, aki a napirend tárgyalásakor többször is gúnyt űzött az előterjesztő képviselőkből. A Fidesz frakcióvezetője, Lindmayer Viktor visszautasította a rágalmakat, és leszögezte: nem fogtak össze senkivel, a jövőben is be fognak állni ügyek mögé, ha indokoltnak tartják.

A megjelent baloldali szivárványkoalíció tagjai a napirendhez nem kívántak hozzászólni.

Csendben hallgatták a polgármester és az előterjesztő hat képviselő vitáját, ami a VI. kerületi önkormányzat beruházásainál feltárt súlyos jogsértések miatt alakult ki.

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a terézvárosi Csengery utcai szakrendelő felújítását elvégző cégtől 24 napi késedelemhez képest csak egynapi kötbért érvényesítettek. A jogosan járó 37 millió forint helyett így csak másfél millió folyt be a Soproni Tamás által vezetett hivatalhoz. A Közbeszerzési Hatóság ezért harmincmillió forintos bírságot szabott ki a kerületi önkormányzatra. A közbeszerzési bírsággal és kötbérrel, valamint az elvesztett európai uniós forrásokkal együtt összesen mintegy 118 millió forintos kárt okozott a baloldali vezetés a kerületieknek.

 

Borítókép: Soproni Tamás (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.