Itt az újabb fordulat: döntött a rendőrség a szélsőbaloldali embervadászok ügyében!

Hamarosan vádat emelhetnek a februárban történt brutális Antifa-támadás több elkövetője ellen, ugyanis három gyanúsított ügyében a rendőrség befejezte a nyomozást. A jórészt külföldi antifasiszták még februárban rendeztek embervadászatot a magyar fővárosban, közülük hat német állampolgárt jelenleg is keresnek a hatóságok.

2023. 10. 09. 11:25
Teve utca sajtótájékoztató
Fotó: Csudai Sándor/Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három gyanúsított vonatkozásában a rendőrség befejezte a februárban történt budapesti antifasiszta támadások miatt indult eljárást – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) mai tájékoztatásából. Esetükben hamarosan az ügyészség fog dönteni, hogy vádat emelnek-e ellenük. Mivel több német állampolgárt még köröznek, az alapügyben a nyomozás természetesen tovább zajlik. Az ügyben tartott mai rendőrségi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a körözött személyeken kívül további nyolc fő is a nyomozók látókörébe került, akikkel szemben a szükséges nyomozati cselekmények folyamatban vannak.

Véres leszámolás a magyar fővárosban

A történet előzménye, hogy február 10-én egy símaszkos, felfegyverzett banda hátulról megtámadott és véresre vert egy negyven év körüli férfit Budapesten. A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. Nem sokkal később kiderült, hogy ez a brutális, leszámolásszerű akció része volt egy komolyabb támadássorozatnak, amit az antifasiszta mozgalom tagjai, az antifák követtek el több napon keresztül Budapest utcáin.

A legalább tizenöt, zömmel külföldi – német, olasz és görög – szélsőbaloldali radikális nyolc járókelőt támadott meg február közepén Budapest négy pontján, brutálisan összeverve őket, néhányukat súlyosan megsebesítve. Többeket kórházba is kellett vinni.

Az áldozatokat találomra választották ki a katonai jellegű ruházatuk alapján. Valamennyiüknek az volt a „bűne”, hogy terepmintás ruhában, fekete bakancsban és dzsekiben voltak, ám ők nem a február 11-i, kitörés napi megemlékezés résztvevői voltak, ahogy azt támadóik feltételezték. Az Antifa-csoport tagjai ugyanis a szélsőjobboldali rendezvény miatt érkeztek hazánkba, hogy csapást mérjenek az „ellenségre”.

Bűnszervezetben támadtak, hat német állampolgárt még köröznek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt rendelt el büntetőeljárást. A BRFK már az első támadás után külön nyomozócsoportot állított össze. A nyomozók szerint a sértetteket kizárólag a ruházatuk köti össze, olyan ruhadarabokat viseltek, amiket bárki hordhat, fekete bakancsot vagy katonai, terepmintájú ruhát, amelyek azt sugallhatták a támadóknak, hogy esetleg szélsőjobboldali emberek, akik a kitörés napjára érkeztek Budapestre. 

A rendőrök a támadók közül többeket követni kezdtek, és végül a belvárosban fogták el őket: egy német férfit, egy német és egy olasz nőt. Műanyag borítású kalapács, ólommal bélelt gumikesztyű, vipera, gázspray volt náluk. Az embervadászat a hírhedt német szélsőbaloldali bűnszervezet, a Hammerbande módszereivel történt. Ezt igazolja, hogy az elfogottak közül a német férfi kapcsolatba hozható a vörös bűnbandával.

A német nő bűnügyi felügyeletbe került, míg férfi honfitársát és az olasz nőt letartóztatta a nyomozási bíró. A bíróság nemrég november közepéig meghosszabbította utóbbi két gyanúsított letartóztatását. A német nő ügyében pedig már korábban döntöttek, ő október közepéig bűnügyi felügyeletben marad. Hat német állampolgárt továbbra is köröznek. A közelmúltban annyi fejlemény történt még a nyomozásban, hogy a rendőrség már bűnszervezetben való részvétellel is gyanúsítja a támadások feltételezett elkövetőit.

Pedofilgyanú az embervadászat árnyékában

Emlékezetes, a februári támadásokkal összefüggésben egy magyar nőt is elfogtak. D. Krisztináról azt kell tudni, hogy a Jámbor András vezette szélsőbaloldali Szikra Mozgalom tagja. 

A nő egy darabig gyanúsított volt, ám végül nem lehetett igazolni, hogy részt vett az embervadászatban, így megszüntették ellene az eljárást.

Az alibit az élettársa igazolta neki, akinek a laptopján a házkutatások során pedofil tartalmakat találtak. Csaknem háromszáz olyan felvételre bukkantak a nyomozók, amelyeken tizenkét év alatti, köztük két-három éves gyermekek szexuális sanyargatása, megerőszakolása látható. 

A lefoglalt adathordozókon pedig hetvenezer olyan pornográf felvételt tároltak, amelyeken láthatóan tizennyolc év alattiak szerepelnek. A férfi, a laptop tulajdonosa a kihallgatása előtt felakasztotta magát.

Borítókép: Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője (Fotó: Csudai Sándor/Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.