Egyre több magyar jön vissza külföldről – Európa egyik legbiztonságosabb országa hazavár

– A Magyarországra történő hazatérés jelenségének további és jelentős erősödésére számítunk, s természetesen kiemelt kormányzati cél, hogy segítsük ezt a folyamatot – közölte lapunkkal Panyi Miklós. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese kifejtette, hogy mindenkit hazavárnak, ebben pedig segítséget nyújtanak a Hazaváró pontok.

2023. 11. 04. 6:34
null
20231022 Budapest Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés a Bem téren. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa egyik legbiztonságosabb országa hazavár

– Gyurcsány Ferenccel szemben, aki kormányzása alatt azt mondta, hogy „el lehet menni Magyarországról”, mi azt mondjuk: „várunk haza mindenkit”! A Hazaváró pontok ezt a célt segítik – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Panyi Miklós. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese közölte, hogy az elmúlt évtizedben dinamikusan nőtt a külföldről hazatelepülő magyar állampolgárok száma, és egyre nagyobb az érdeklődés a diaszpóra magyarsága részéről is a Magyarországon való tartós tartózkodási és tanulási lehetőségek iránt. Szerinte ez nem véletlen, mivel 

Magyarország Euró­pa egyik legbiztonságosabb országa, a közszolgáltatások díjai Euró­pában a legalacsonyabbak, a bérek pedig euró­pai viszonylatban is dinamikusan emelkednek, a munkanélküliség pedig alacsony.

– Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Magyarországon van érvényben Európa legátfogóbb családtámogatási rendszere. A babaváró hitel, a falusi csok és a jövő évtől induló csok plusz Európa legerősebb otthonteremtési rendszerét adja és érdemi segítséget nyújt a gyermeket tervező családok számára – jegyezte meg Panyi Miklós. 

 

Nyugat-Európában romlik a közbiztonság

Emlékeztetett rá, hogy 2010 előtt mindennek éppen az ellenkezője volt igaz: széteső állam és leromlott közbiztonság, elszabaduló közüzemi árak, romló bérszínvonal, rekordmagas munkanélküliség, a devizahitel-rabszolgaságba terelt családok százezrei, szétvert családtámogatási rendszer. Mint mondta, az egyre nagyobb számban jellemző hazatérés folyamatát ezzel párhuzamosan erősíti az a tény is, hogy Nyugat-Európában folyamatosan romlik a közbiztonság, számos európai nagyváros éli a mindennapjait terrorfenyegetettség árnyékában, vagy éppen rendszeresek a zavargások a helyi nagy számú migránsközösség miatt. 

– Mindezek fényében a Magyarországra való hazatérés jelenségének további és jelentős erősödésére számítunk, s természetesen kiemelt kormányzati cél, hogy segítsük ezt a folyamatot 

– rögzítette Panyi Miklós. 

 

Kulcsfontosságú a digitalizáció adta lehetőségek kihasználása 

Felhívta a figyelmet, hogy ennek egyik fontos cselekvési területe a közigazgatás, hiszen a több éve külföldön élő magyar polgárok, családok hazatérése esetén az első feladat a tartózkodáshoz, a helyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez és a munkavállaláshoz szükséges megfelelő okmányok gyors elkészítése, a külföldi dokumentumok hitelesítése.

– A hazaváró szolgáltatás fejlesztése során több tucat olyan hatósági eljárást azonosítottunk, amelyet érdemben lehet egyszerűsíteni és gyorsítani, ügyfélbaráttá tenni azt, hogy a fenti célt szolgálja. A digitalizáció adta lehetőségek kihasználása kulcsfontosságú, hiszen a hazai személyes ügyintézést megelőzően online felületen keresztül már sok kérdés megválaszolható, sok dokumentum beszerezhető előzetesen és előkészíthető a hazai ügyintézéshez – ismertette a miniszterhelyettes, aki beszámolt egy fontos újításról is, miszerint számos külföldön kiállított dokumentumhoz nem lesz szükség hivatalos magyar fordításra.

Panyi Miklós megjegyezte, hogy a kormányhivatalokba integrált 27 Hazaváró ponthoz online felületen keresztül lehet majd időpontot foglalni, az ügyintézés jelentős része pedig angol nyelven is bonyolítható lesz. A szolgáltatáshoz 0–24 órában elérhető telefonos ügyfélszolgálat is társul. 

– A Hazaváró pontok és az elektronikus felület hivatalosan november 16-án indul, aznap a Diaszpóra Tanácson pedig a további részleteket is megismertetjük az érintettekkel

– jelezte Panyi Miklós.

 

Stratégiai cél a nemzet határok feletti egyesítése

Amint a Magyar Nemzet korában megírta, hazaváró Irodákat nyilnak azok számára, akik ideiglenesen vagy véglegesen Magyarországra kívánnak települni, közölte Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Ezeknek az irodáknak a kialakítása, amelyek a kormányablakokhoz kapcsolódóan működnek majd az ország több pontján, már folyamatban van. A lényege, hogy egyablakos ügyintézést biztosít minden hazatelepüléshez szükséges ügyben – fogalmazott az Országgyűlés elnöke, azt is jelezve, hogy ez is egy eszköz a nemzet újraegyesítésének megvalósításában.

Borítókép: Panyi Miklós, a Mniszetrelnökség miniszterhelyettese (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.