Megerősödik a nemzeti összetartozás érzése a fiatalokban

A nemzetpolitikai programok ösztöndíjasai sokat segítenek a célok elérésében.

2023. 06. 26. 17:05
20220530 Budapest Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkár fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nemzetpolitika célja a nemzetegyesítés a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt – mondta köszöntőjében a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasainak zárókonferenciáján a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János kifejtette: mostanra egységes Kárpát-medencéről lehet beszélni az oktatás, a kultúra, a média, a sport és a nemzetpolitikai programok területén. A politikus kiemelte: jó látni, ahogy egyre inkább megerősödik a nemzeti összetartozás élménye és érzése a fiatalokban, illetve a gyermekekben is.

 

Fontosak a fiatalok 

– A nemzetpolitika jövője nem képzelhető el fiatalok és gyermekek nélkül. Abban, hogy ez megvalósulhasson, sokat segítenek a nemzetpolitikai programokban közvetlenül közreműködők, így a két ösztöndíjprogramban kiutazók

– fejtette ki. A köszöntőt követően Potápi Árpád János átadta a diaszpórában és a szórványban szolgálatot teljesített ösztöndíjasoknak az okleveleket.

A nemzetpolitikai államtitkárság által egy évtizede, 2013-ban indított Kőrösi Csoma Sándor-program (KCSP), valamint annak mintájára 2015-ben először meghirdetett Petőfi Sándor-program (PSP) célja a diaszpórában és a szórványban élő magyarság megszólítása és megerősítése. A kezdeményezéssel azt igyekeznek elérni, hogy a világon minden magyar érezze, megbecsült tagja a nemzetnek, a programok ösztöndíjasain keresztül ezt az üzenetet küldik el minden magyar közösséghez világszerte.

 

Csaknem ezer ösztöndíjas

A két programban eddig csaknem ezer ösztöndíjas segítette értékteremtő és hagyományőrző tevékenységgel a diaszpórában és a szórványban élő magyar közösségek életét. A Kőrösi Csoma Sándor-programban 661, míg a Petőfi Sándor-programban eddig összesen 308 ösztöndíjas látta el megbízatását.

Legutóbb, a 2022 szeptemberében induló programszakaszban a Kőrösi Csoma Sándor-programban 19 országban 64 ösztöndíjas, míg a Petőfi Sándor-programban öt országban 21 ösztöndíjas teljesített szolgálatot. Az ösztöndíjasok szerteágazó tevékenységgel – magyarnyelv-oktatással, néptánc- és népzenetanítással, cserkésztevékenységgel, rendezvényszervezéssel, az egyházi életben való részvétellel – nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság identitásának megőrzéséhez.

 

Jelentős eredmények

A nemzetpolitikai államtitkárság azt tapasztalja, hogy az ösztöndíjasok munkájuknak köszönhetően az elmúlt évek során jelentősen erősödtek a magyar közösségek szerte a világon, valamint szorosabbá váltak a kapcsolatok az anyaország és a külhoni magyar szervezetek között.

A nemzet egységét kiválóan szemlélteti, hogy az ösztöndíjasok közül többen maguk is a határon túlról érkeztek, az idei KCSP-sek között Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról és Németországból is volt ösztöndíjas.

Borítókép: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.