Orbán Viktort újabb két évre a Fidesz elnökének választották

A nagyobbik kormánypárt tisztújító kongresszusán megerősítették pozíciójában az eddigi négy alelnököt.

2023. 11. 18. 15:01
EP2I1763
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó érzés egy olyan közösséghez tartozni, amihez fogható nincsen a kontinensen. A Fidesz mára egy megkerülhetetlen nemzetközi tényező – fogalmazott Varga Judit a Fidesz tisztújító kongresszusán. Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke és Szita Károly, Kaposvár polgármestere volt a kongresszus házigazdája.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédében leszögezte: a két párt szövetsége a magyar történelem és az Európai Unió legsikeresebb politikai formációja.

– Feladatunk a keresztény civilizácó és a nemzeti szuverenitás védelme

– húzta alá Semjén Zsolt.

EP2I1774
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke Fotó: Teknős Miklós

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke közölte: a jövő év nem csak arról szól, hogy hány képviselőnk lesz Brüsszelben vagy Bukarestben. – Az átrendeződéseknek a magyarok nem lehetnek vesztesei. Ma azt látjuk, hogy a régióban kettős mérce van Magyarországgal, valamint a Romániában élő magyarokkal szemben is – jegyezte meg.

 

Az EU közelebb került az önfelszámoláshoz

– 2010-es kormányra kerülésünk óta ez a hetedik kongresszus – közölte Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz választmánynak elnöke a kongresszuson. Mint mondta, nincs olyan, amit ne mondtak volna el egymásnak az elmúlt 14 vagy 35 év alatt.

EP2I1819
Kövér László, az Országgyűlés elnöke Fotó: Teknős Miklós

– Kitört az orosz–ukrán háború. Az EU bevezetett több szankciós csomagot, ám a háború nem ért véget. Megalakult az ötödik Orbán-kormány. Az európai parlament megtartotta a sokadik vitát a magyar jogállamiságról, miközben brüsszeli útonállók a pénzünket is elrabolnák. Eközben az Európai Unió két évvel közelebb került önmaga felszámolásához – összegezte a legutóbbi, 2021-es kongresszus óta történteket Kövér László.

– Aggodalomra van okunk, ám csüggedésre nincs

– jegyezte meg. A házelnök hozzátette: 

Ez nem a Soros Gyuri bácsik és Alexek országa. Ez a mi országunk, és meg is fogjuk tartani az unokáink és dédunokáink számára. Ha Isten velünk, akkor kicsoda ellenünk?

Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszédét egy idézettel kezdte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből, majd megjegyezte: mind Gyurcsány, mind Karácsony hasonlít egymásra, mert mindkettőjük vezetése a káoszt mutatja. – Úgy van csődben Budapest, hogy 2019 óta folyamatosan nőnek a város bevételei – tette hozzá.

– Geri olyan, mint Feri

– jegyezte meg Kubatov Gábor.

 

A tét Magyarország szuverenitása

– Az előző kongresszus óta lezajlott egy országgyűlési választás, ahol úgy elvertük a baloldalt, mint a jég a határt – húzta alá beszédében Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc emberei folytatták a főváros kirablását, továbbá mindent megtettek Brüsszelben Magyarország ellen.

– Külföldi milliárdosok pénzéből akartak kormányra kerülni. Tagadták, amíg lehetett, de aztán kiderült az igazság. Egy dolgot máig nem tudunk: mit ígértek a dollárokért cserébe? Amit tudunk, hogy ők tényleg úgy táncolnak, ahogy Brüsszel és Soros fütyül. Alaptörvényi védelmet kap a magyar szuverenitás védelme, és három évig terjedő szabadságvesztést kap, aki külföldről fogad el kampánytámogatást. A tét Magyarország szuverenitása – fogalmazott a frakcióvezető.

EP2I1863
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Teknős Miklós

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: a brüsszeli bürokraták fanatikus háborús agitátorokká váltak. – Ebben a helyzetben a dollárbaloldal minden EP-képviselője a fegyverszállításokat szorgalmazza, és azon vannak, hogy Magyarországot belerángassák a háborúba – szögezte le. A migráció kapcsán kiemelte, hogy a dollárbaloldal EP-képviselői azért támadják hátba a magyarokat, mert csak mi dönthetjük el, hogy kikkel akarunk együtt élni. Szót ejtett arról is, hogy Brüsszel el akarja töröltetni a magyar gyermekvédelmi törvényt.

– A brüsszeli bürokrácia törvénytelenül tartja vissza a Magyarországnak járó uniós forrásokat

– rögzítette Deutsch Tamás. Hozzátette: a dollárbaloldal azt akarja, hogy a magyarok úgy táncoljanak, ahogy Brüsszelből fütyülnek. Mint mondta, a 2024-es európai parlamenti választáson a jobboldali erők nagy győzelmére van szükség.

 

Elkészült a járható gazdasági út

– A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára – rögzítette Varga Mihály a kongresszuson elmondott beszédében. A pénzügyminiszter jelezte, hogy az elmúlt években több nemzetközi válságban mérettetett meg a magyar gazdaság. Felidézte, hogy a 2008-as gazdasági válság során a baloldal azonnal az IMF-hez rohant, tovább elvett egyhavi bért és nyugdíjat az emberektől.

– 2010-ben romokat kaptunk, ám utat építettünk a munka világába. Utat találtunk a növekedéshez a gazdasági szerkezet átalakításával. 2019-ben már a legnagyobb növekedést mutattuk be az EU-ban – húzta alá Varga Mihály. Hozzátette: 2024-ben Magyarország a növekedést tekintve az uniós országok első harmadában lehet, míg 2025-ben pedig a legjobbak között. Ismertette, hogy az adórendszer átalakításával utat építettek a gyermekvállaláshoz. Mint mondta, az unióban Magyarország érte el a legnagyobb arányú gazdaságfehérítést, továbbá felépítették a világ legerősebb családtámogatási rendszerét.

– Megcsináltuk a járható utat, a katasztrófaturisták az IMF-fel együtt elmentek Magyarországról. Nem szabad letérni az útról!

– szögezte le Varga Mihály.

EP2I1950
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Teknős Miklós

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője és a párt egyik alelnöke közölte: az uniós intézményekben zajló folyamatokat látva a marxista gyakorlatok nyugaton találtak táptalajra. Jelezte, hogy az LMBTQ-propaganda és a genderideológia egyre agresszívabb.

– Lényeges, hogy a mi gyermekvédelmi törvényünk kimondja: mások nem dönthetnek gyermekeink neveléséről, kizárólag a szülők. Népszavazással erősítettük meg, hogy ebben a kérdésben nincs kompromisszum 

– jegyezte meg Gál Kinga. Kiemelte, hogy Brüsszel élet- és családellenes politikát folytat, amit nem engedhetünk be az óvodákba és az iskolákba, ezért változásra van szükség. – Összefogásra van szükség a konzervatív erők között – szögezte le az EP-képviselő.

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy nincs magyar jövő a magyar vidék nélkül. Felhívta a figyelmet, hogy mindenkor és minden körülmények között kiállnak a magyar gazdák érdekeiért. – A balliberális elit földbe akarta döngölni a gazdatársadalmat a rendszerváltás után – emlékeztetett a tárcavezető. Szót ejtett arról is, hogy nem fogják engedni, hogy a kétes minőségű ukrán gabona a magyar családok asztalára kerüljön.

– A soproni emberekkel és a magyar kormánnyal együtt nagy dolgokra vagyunk képesek – fogalmazott Farkas Ciprián, Sopron polgármestere a kongresszuson. Mint mondta, számos testvérvárosa van Sopronnak, ám Brüsszel nincs köztük. Jelezte, hogy a szuverenitásunkért városról városra kell megküzdeni. Emlékeztetett, hogy a baloldal vezetése idején Sopron nem előre-, hanem hátrament, ám 2010 óta olyan korszak vette kezdetét, amit a fejlődés jellemez.

 

Nem leszünk bevándorlóország

– Dobrev Klára szerint csak kommunikációs trükk, Kunhalmi Ágnes szerint álprobléma, Karácsony Gergely pedig elmondta, hogy nem építette volna meg a határkerítést – közölte Rétvári Bence a migrációról szólva. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese jelezte, hogy a migráció veszélyezteti a biztonságunkat.

– Köszönjük a magyar rendőröknek és határvadászoknak a mindennapi munkájukat! Nyolc év alatt egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg

– hangsúlyozta.

– Brüsszel süket a problémákra, és ideológiai vakságban szenved, pedig arra lenne szükség, hogy szembenézzünk a valósággal. Brüsszelben változásra van szükség. Utasítsuk el a migránskvótákat, nem leszünk bevándorlóország – rögzítette Rétvári Bence.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő elmondta: Karácsony Gergely olyan, mint a klímaaktivista, aki egy úttestre ragasztja magát, de semmilyen problémát nem old meg, sőt csak generál. Szót ejtett arról is, hogy egy erős, szuverén, fejlett Magyarországot kell felépíteni, a veszélyt pedig a tudás és a morál együttműködése háríthatja el.

– Nekünk a magyar települések az elsők. Magyarország most egy erős, szabad és biztonságos ország, hasonlóan Makóhoz – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere. Mint mondta, az ország összes településén ott vannak az idegen érdekeket képviselő politikusok, akik feladnák az ország szuverenitását.

– Ha nem védjük meg az országunkat, akkor elveszünk

– fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. Hozzátette: a migrációnál nagyobb veszély nem fenyeget bennünket. Jelezte, hogy ha Európa nem tud mit kezdeni a migrációval, akkor fel fogja számolni önmagát.

Németh Szilárd, a párt másik alelnöke jelezte, hogy a rezsicsökkentés nemzeti hatáskörbe tartozik, így jobb lenne, ha a brüsszeli bürokraták ebbe nem szólnának bele. – A rezsicsökkentésnek köszönhetően mi, magyarok fizetjük Európa legalacsonyabb energiaszámláit. Ez 181 ezer forintos megtakarítást jelent a magyar családoknak – ismertette Németh Szilárd. Emlékeztetett, hogy a baloldal kormányzása idején minden energiaszolgáltató cég külföldi tulajdonba került.

 

Idegenlégiósok helyett csak a Fidesz

– Jó eséllyel Európa valamelyest jobbra fordul – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a jövő évi európai parlamenti választások kapcsán. Mint mondta, a magyar baloldali képviselőkre nem lehet számítani, mert máshonnan fogadnak el támogatást.

– Olyan képviselőket küldjünk Brüsszelbe, akiknek fontos az ország szuverenitása, és a magyar érdek szószólói Európában. Idegenlégiósok helyett csak a Fidesz

– rögzítette a tárcavezető.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy az általa vezetett városnak lelke van. – Minden eredmény mögött ott van a zalaegerszegi emberek áldozatos munkája. Ötezer új munkahely jött létre, épülhetett járműipari tesztzóna, megújultak az iskolák és az óvodák. Zalaegerszeg nemcsak fejlődő, hanem biztonságos település is – hívta fel a figyelmet. A polgármester leszögezte, hogy éppen ezért kell megvédeni hagyományainkat és kultúránkat.

– Kiemelten fontos az, hogy növeljük a hazai energiatermelést – fogalmazott Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Jelezte, hogy a parlament két zöldpártja következetlen, mivel 2021-ben még az elektromos autók gyártását szorgalmazták, most viszont már tiltakoznak ellene. Elmondta, hogy a baloldal úgy tesz, mintha ők képviselnék a zöldügyeket Magyarországon, azonban a felelős zöldpolitikát a Fidesz képviseli, a KDNP-vel közösen.

– Az önállóságért vívott küzdelmünk annyi idős, mint az államunk

– közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese. Felhívta a figyelmet, hogy kicsavarnák a kezünkből a legfontosabb döntéseket, és vannak olyanok itthon, akik ebben partnerek. – Pár centért lemennek a legaljára, és néha úgy tűnik, hogy vissza sem akarnak jönni. Ez nem ügynököknek való vidék. Ez a mi országunk, és meg fogjuk védeni – rögzítette. A miniszterhelyettes az EP-választásról szólva elmondta: olyan eredményre van szükség, amit mindenhol meghallanak.

– Alig több mint négy év alatt a világ politikai és gazdasági rendszere kétszer is fejre állt – fogalmazott Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarországot nem lehet térdre kényszeríteni. Mint mondta, esetükben a józan ész és a nemzeti érdek egybeesik.

– Emberéleteket csak békével lehet menteni. Minél hosszabb a háború, annál többen halnak meg és nagyobb lesz a pusztítás

– húzta alá a tárcavezető. Leszögezte: továbbra sem fognak behódolni a liberális fősodor nyomásgyakorlásának.

 

Változatlan marad az elnökség

Kontrát Károly a szavazatszámláló bizottság részéről ismertette: a kongresszus megválasztotta Kósa Lajost, Kubatov Gábort, Gál Kingát, valamint Németh Szilárdot a Fidesz alelnökeinek.

– A Fidesz elnöke 1190 szavazattal Orbán Viktor

– közölte az eredményt Kontrát Károly.

Borítókép: A Fidesz-kongresszus (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.