Másfél milliárd forintból épített a kormány tanuszodát Budakeszin

Átadták a Hargitay András Tanuszodát Budakeszin, amelynek építésére a magyar kormány másfél milliárd forintot biztosított. Az uszoda hiánypótló a Buda környéki térségben, Menczer Tamás országgyűlési képviselő az átadón arról beszélt, fontos, hogy a gyermekeink megtanuljanak úszni. Az uszodát a legnagyobb válság közepette építette a kormány, ezért jóval nagyobb az értéke is.

2023. 11. 07. 17:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy nap ez Budakeszi és a Buda környéki régió életében – kezdte beszédét Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a Hargitay András Tanuszoda átadásán Budakeszin. 

Mint mondta: amikor a térség országgyűlési képviselőjévé választották, egy feladatot határozott meg, a Budakeszi és a Buda környéki emberek élete a lehető legjobb, legkényelmesebb, legkomfortosabb legyen.

Jobbról balra: Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnok úszó és Lázár János építési közlekedési miniszter. Fotó: Budakeszi Hírmondó 

– Ezzel a tanuszodával teszünk ma egy nagy lépést előre. Tanuszodát azért építünk, mert a gyermek az első. Azért, hogy a gyermekeinknek és az unokáinknak legyen lehetősége megtanulni úszni – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője, aki maga is budakeszi lakos, beszédében viszont visszaemlékezett arra, amikor gyermekként Baján nagyapjától tanult meg úszni.

Menczer Tamás jelezte, ígéretet kapott arra, hogy

jövő szeptemberben a tanuszoda bekerül az Úszó nemzet programba.

Kiemelte: lehet, hogy innen Budakesziről indulnak majd el a jövő bajnokai. – Ezt az uszodát a magyar kormány másfél milliárd forintból építette, finanszírozta. Joggal mondhatnánk azt, hogy másfél milliárd forintból lett egy uszoda Budakeszin, akkor minden rendben van. De semmi sincs rendben sajnos. Sajnos. Ezt az uszodát roppant nehéz, válságokkal teli időszakban építettük, mégis sikerült megépíteni, ezért még nagyobb az értéke – hangsúlyozta az államtitkár. Úgy fogalmazott: ha béke lenne a szomszédunkban, akkor száz- és ezermilliárd forintnyi nagyságrenddel többet lehetne fordítani az ország fejlesztésére, ezért van szükség békére, és ezért képviseli ezt a magyar kormány.

Menczer Tamás beszédében megjegyezte:

Lázár János építési és közlekedési miniszternek van egy piros tolla, amivel pipát és mínuszjelet tesz. A térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott Lázár Jánosnak azért, hogy a tanuszoda a pipa rubrikába került.

Lázár János tárcavezető az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából köszöntötte Budakeszi lakóit, és arról beszélt, 2011-ben hirdette meg a kormányzat a mindennapos testnevelést azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció, és ennek jegyében született meg ez az új uszoda is. A most Budakeszin megnyílóval együtt eddig mintegy hatvan tanuszodát és kilencven tornatermet, tornacsarnokot adtak át Magyarországon az iskolai mozgás feltételeinek megteremtéséhez. A miniszter hozzátette, a programot folytatják, mert azt akarják, hogy minden járási, komolyabb lokális központban legyen tanuszoda, tornaterem és tornacsarnok. Lázár János elmondta azt is, hogy a Hargitay András Tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy kilencvenmillió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek. 

A miniszter beszélt az agglomerációs közlekedésről is.

Célként határozta meg, hogy a következő években a Budapestet körbevevő teljes HÉV-hálózat újraépítésével, a Budapestnek nyújtott támogatás révén a tömegközlekedés modernizációjával, valamint az M1-es hatsávosításával, az M100-as megépítésével, az autópályákra és a fővárosba vezető utak javításával, buszsávok kiépítésével megkönnyítsék a régió életét.

– Ez nagyon nagy adósságunk, és bődületes költségekről van szó – mondta Lázár János, ismertetve, hogy az M100-as Esztergomig 400 milliárd forintba kerülne, az M1-es hatsávosítása Győrig pedig 750 milliárdba. A miniszter kijelentette: készen állnak arra, hogy Magyarország következő tízéves közút- és gyorsforgalmi út fejlesztési programját úgy valósítsák meg, hogy az agglomeráció számára könnyebb és élhetőbb legyen a vidék.

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere (Fidesz–KDNP) felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. – A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik – mondta.

Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát.

Az átadáson elhangzott, a tanuszoda építéséről 2020-ban döntött a kormány, a mintegy másfél milliárd forintos állami beruházáshoz a település önkormányzata biztosított építési telket. Az uszodának van egy 25-ször 15 méter, 190 centiméter mély, hat pályasávos úszómedencéje, valamint egy tízszer hat méter, nyolcvan centiméter mély kisebb tanmedencéje. Az akadálymentes uszodánál parkolót is kialakítottak, önkormányzati finanszírozással szaunák is működnek majd az épületben. A létesítmény egyaránt alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra, és az oktatási időn kívül a település lakosai, valamint a versenysportolók is igénybe vehetik a szolgáltatásait. Az uszoda terheléses próbaüzeme szerdán kezdődik, a próbaüzem idején az előre egyeztetett csoportok mellett a lakosság is használhatja a létesítményt.

Borítókép: Hargitay András Tanuszoda Budakeszin (Fotó: Magyar Nemzet)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.