Novák Katalin: Nincs értelme klímaváltozással foglalkozni, ha nem születnek gyermekek +videó

Az államfő szerint a demográfia kérdése éppúgy az elsők között van, mint a klímaváltozásé.

2023. 11. 10. 10:43
NOVÁK Katalin
Brüsszel, 2023. november 8. Novák Katalin köztársasági elnök Európa jövõje, demográfiai kihívások címmel elõadást tart a Liszt Ferenc Intézetben Brüsszelben 2023. november 8-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha megkérdeznénk a fiatalokat szerte Európában arról, hogy mi a legfőbb aggodalmuk, sok országban azt mondanák, hogy a klímaváltozás. Ami szerintem jogos és érthető – szögezte le a kormányfő a közösségi oldalára feltöltött videójában. Az Egmont Intézet eseményén Novák Katalin rámutatott: 

azonban az aggodalomra ad okot, ha ez egyben azzal jár, hogy a fiataloknak azt mondják, ne vállaljanak gyermeket az éghajlatváltozás veszélye miatt,

hogy a klímaváltozás kezelésének legjobb módja, ha nem vállalnak gyermeket, mert a gyermek ökológiai lábnyoma nagy. Akkor a legrosszabbat tesszük, amit tehetünk – fogalmazott. 

Az államfő szerint a demográfia kérdése éppúgy az elsők között van, mint a klímaváltozásé. 

A kettő nagyon szorosan összefügg egymással, mert nincs értelme klímaváltozással foglalkozni, ha nem lesznek új nemzedékek. 

– mutatott rá Novák Katalin, majd kifejtette: ha már lesznek új nemzedékek, a mi célunk, hogy a bolygónkat úgy adjuk át nekik, ahogy mi is kaptuk. – Szerintem ennek a kettőnek kéz a kézben kell járnia egymással. Ez az oka annak is, hogy nemcsak a klímaváltozást, hanem a demográfiai kihívások kérdését is a prioritások között kell kezelnünk – magyarázta. 

 

Borítókép: Novák Katalin előadása Brüsszelben (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.