Karácsonykor régebben ki sem mozdultak otthonról, csak templomba mentek + videó

Jézus születését a keresztények december 25-én ünneplik világszerte. A miséken és istentiszteleteken való részvétel, a karácsonyi énekek éneklése, valamint az ételek megosztása jellemzi ezt a napot. Hazánkban is ünnepi fogásokkal készülnek a családok. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató szerint ezt a napot családi napnak tartották, amikor csak a templomba volt szokás eljárni.

Forrás: HÍRTV2023. 12. 25. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató karácsonyi jellegzetes varázsételnek nevezte a fokhagymát borsba-mézbe mártva, az egészség, erősség és kedvesség megőrzéséért. A dió és az alma fogyasztása is népszerű volt a régi korokban, palóc hagyomány szerint pedig az almát annyifelé vágták, ahányan voltak a családban. Az alma ezzel az összetartozás jelképeként jelent meg. A magyaroknál a bensőséges családi együttlét általában szentestén van, a nyugat-európai országokban többnyire 25-én.

December 25-én régebben csak a templomba mozdultak ki a házból, de az egész napot otthon, meghitt környezetben töltötték.

Beran Ferenc plébános szerint, ha karácsonykor megnyitjuk a szívünket, és megszületik bennünk a Kisjézus lelkileg, akkor átélhetjük az istengyermekségnek az örömét. Ez a karácsony történelmi és kozmikus üzenete, ami örök érvényű.

A HírTV kapcsolódó videója alább megtekinthető:

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.