Pressman Recsken bizonygatta, hogy nem Magyarország ellen van

Ugyanakkor nem kell sokat visszamenni az időben, hogy erre saját cselekedetei cáfoljanak rá.

2023. 12. 14. 12:07
orítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar Gulagon, Recsken járt nemrég az USA magyarországi nagykövete, David Pressman –  derül ki a Nagykövetség közleményéből, de az eseményről a Telex is tudósított.

A látogatás apropója egyébként az volt, hogy a kommunista munkatábort éppen hetven éve zárták be, majd emlékparkként épp 27 éve nyitották meg a helyszínt. David Pressman megjegyezte: a tájba vésett fájdalmas történelem – a független hangok elnyomása és büntetése – emlékeztet bennünket arra, hogy milyen fontos és sürgős kiállnunk a demokratikus értékek, a szabadság és az emberi méltóság mellett.

David Pressmantől kérdezni is lehetett az esemény alatt, a Telex kérdésére pedig elmondta: 

Ő nem ellenünk van, csupán aggódik Magyarországért, és szó sincs arról, hogy beleszólna a magyar belügyekbe.

„Az egyik oka annak, hogy Budapesten kívül is sokat járok, az az, hogy a magyarok közvetlenül tőlem is hallják, mi az, amit az Egyesült Államok fontosnak tart és tesz. Amit az újságokban olvas, a tévében láthat, a rádióban hallhat, az többnyire a kormányzati üzenet terméke. Ez néha személyesen rólam, néha az Egyesült Államok politikájáról szól. Néha aggasztó, mennyire ellenséges a magyar kormány hozzáállása az amerikai kormányhoz”  – mondta a nagykövet.

Pressman a valóságban politikai aktivistaként viselkedik, és az ellenzékhez is több szál köti

Bár az amerikai nagykövet tagadja, hogy bármikor is külső nyomást próbált volna helyezni Magyarországra, korábbi cselekedeteiből ennek pont az ellenkezője rajzolódik ki. Kevesebb mint két héttel ezelőtt a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy Pressman nem csak kioktatta a magyar kormányt, egyenesen Putyin-pártisággal vádolta és bírálta Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

„Ez a figyelmen kívül hagyás nyilvánvaló, amikor a miniszterelnök átöleli Putyint, amikor kormánya azzal fenyegetőzik, hogy feltartja szomszédjának, Ukrajnának a rendkívül szükséges segélyeket, miközben ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket gyilkolnak meg háborús bűnösök. Amikor a független médiát és a civil társadalmi szervezeteket vizsgálják és támadják. Amikor a bírákat maszatolják. Amikor a nemzet meg akarja erősíteni kapcsolatait Oroszországgal egy olyan időszakban, amikor szövetségesei elszigetelik.”

– vélekedett a nagykövet.

  • Egy korábbi megnyilvánulása során David Pressman a a Kremlhez hasonlította a magyar kormány működését, szerinte ugyanis Moszkva is így reagál arra, ha más országok megpróbálnak beleavatkozni a belügyeibe. Pressman szerint Magyarország az orosz Kreml félelmetesen Amerika-ellenes propagandáját terjeszti.
  • Előfordult olyan is, hogy a nagykövet hamis kritikát megfogalmazva azt állította, hogy antiszemita üzenete van a kormány által kihelyezett plakátoknak. Lánczi Tamás a 48 perc című közéleti háttérműsorban az abszurditását érzékeltetve emlékeztetett: az izraeli labdarúgó-válogatott selejtezőit hazánkban tartották, mivel a zsidó állam nemzeti csapata több száz ország közül Magyarországot találta a legbiztonságosabb helyszínnek.
  • Dobrev Klárával zárt ajtók mögött egyeztetett David Pressman: nem tudni, mi hangzott el azon a találkozón, amelyen Dobrev Klára vett részt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. A hivatalos közlés szerint Jason Crow demokrata képviselő tájékozódni szeretett volna az itteni politikai helyzetről, a tárgyaláson ő és David Pressman fogadta a DK-sokat, Dobrev mellett Eörsi Mátyás is részt vett az eligazításon.
  • David Pressman a Pécs Pride alatt a városba utazott, ahol szélesebb nyilvánosság kizárása mellett a baloldal pécsi képviselőivel találkozott, majd egy Soros Györgyhöz köthető helyi alapítványt is felkeresett. Az esemény előtt az Egyesült Államok Nagykövetsége hangsúlyozta, hogy Pressman többek között azért látogat el a Pride-ra, hogy ismételten kifejezze az Egyesült Államok támogatását az alapvető jogok iránt”.
  • Gyurcsány Ferenc kormányzása idején csaknem kétszázmilliós megbízást kaphatott az oroszoknak való kémkedés gyanújába keveredett Galambos Lajos és Laborc Sándor által vezetett Nemzetbiztonsági Hivataltól a David Pressman plakátkampányát amerikai pénzen megrendelő internetes platform üzemeltetőjének volt cége. A kampányt megrendelő Nyugati Pályán Facebook-oldalt annak a Szabados Krisztiánnak a kft.-je üzemelteti, aki a balliberálisoktól számos vaskos megbízásban részesülő Political Capital alapítója.
  • A Reuters már másfél évvel ezelőtt David Pressman budapesti amerikai nagykövet pénzügyeivel foglalkozott. A diplomata a nagyköveti pozícióhoz szükséges vagyonnyilatkozata kapcsán került az angol hírügynökség látóterébe. A 2022 májusában kelt cikkben a Reuters kiemelte, hogy míg Pressman 1,7 millió dollárt keresett a Jenner & Block nevű ügyvédi irodánál 2021-ben, addig a vállalatnál dolgozó ügyvédek átlagos évi keresete ennél jóval kevesebb, egymillió dollár.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.