Képtelen megújulni a hazai baloldal

A kormánypártokat a baloldal nem tudja demokratikus választásokon legyőzni, ezért járnak árulkodni Nyugatra – közölte lapunk megkeresésére Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Az idén esedékes választásokkal kapcsolatban a szakértő azt mondta, a baloldalon a DK tovább erősödhet, a kis pártok pedig eltűnhetnek.

2024. 01. 04. 4:49
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ellenzék legnagyobb problémája a megújulás hiánya, ezzel együtt az a történelmi töredezettség, amely komolytalanságot mutat – fogalmazott lapunknak Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet vezető elemzője közölte, hogy a baloldalon ugyanazt teszik, mint amit a vereség előtt tettek: egyre szélsőségesebb hangnemben szidják a kormányt, dekonstruktívak és véletlenszerűen másolják a nyugati progresszív mintákat.

Eljátszott bizalom

– Soha ennyi baloldali párt nem versengett még a választópolgár bizalmáért, ahogy a rendszerváltoztatás óta ennyi ellenzéki frakció sem regnált még az Országgyűlésben. Az egykori szivárványkoalíció hat pártja mellé felsorakozott Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Vona Gábor és legutóbb Mesterházy Attila is. Ehhez adjuk még hozzá a Kutyapártot, Gattyán György mozgalmát, Szanyi Tiborékat, és máris van 12 olyan ellenzéki párt, amely ugyanazokért a szavazatokért küzd – ismertette a szakértő. Mint mondta, a rendszerváltoztatás óta legsúlyosabb pártfinanszírozási botrány, miszerint külföldről kaptak pénzt a kampányra, az ellenzéki szavazók nagy többségének sem szimpatikus. 

– Az a baloldali politikai elit, amelyik elfogadta vagy tiltakozás nélkül hagyta, hogy a szövetségese elfogadja az amerikai dotációt, az eljátszotta a bizalmat. A bizalomvesztéssel a hitelesség is olyan csorbát szenved, ami megbocsáthatatlan 

– tette hozzá.

Jelenleg is a Demokratikus Koalíció a baloldal domináns pártja, és úgy tűnik, hogy az országos erejét helyileg is érvényesíteni akarja. Szerinte a Momentum lépéshátránya behozhatatlan, a többi párt a túlélésért küzd. Ha most lennének a választások, akkor a Jobbik és az MSZP is kiesne az Európai Parlamentből, de bejutna a Mi Hazánk. – Az LMP-nek kevés, míg a Párbeszédnek semmi esélye a bejutásra. Jelen állapot szerint a Momentum is vesztene egy helyet, ezzel együtt – a matematika szabályai szerint – a DK ugyanannyi szavazattal akár eggyel több képviselői helyet is elnyerhet. Azaz Gyurcsányék a mandátumok számát tekintve is a többiek kárára erősödnének meg úgy, hogy több szavazójuk nem lenne, mint 2019-ben – hangsúlyozta Nagy Ervin. Hozzátette: a Jobbiknak és az MSZP-nek a vereség valószínűleg végleges és végzetes lesz, az LMP viszont, ha megújul, talán megmaradhat. A Párbeszéd jövőjéről az elemző szerint azért nehéz bármit mondani, mert képesek úgy két ciklus óta parlamenti frakcióval rendelkezni, hogy gyakorlatilag mérhetetlenek.

Furcsa összefogások

– Jelen állás szerint az uniós választáson külön fognak indulni a baloldali pártok, ám az önkormányzati voksolásokon lesznek furcsa, akár a választópolgárokat is meglepő összefogások. Így a saját bevallása szerint konzervatív fordulatot vett Jobbik és a Gyurcsány Ferenccel szemben – legalábbis szavakban – fellépő Donáth Annáék is összefognak majd a DK-val számos településen – fogalmazott a szakértő. 

Szerinte a DK lehet inkább kerékkötő, mert ha azt érzékeli, hogy van esélye arra, hogy a többiek kárára megerősödjön, akkor nem fog kesztyűs kézzel bánni a szövetségeseivel. 

– Vagy beolvasztja őket, azaz átigazolja az ambiciózus politikusokat, amire számos példa volt a múltban, vagy egyszerűen letolja őket a pályáról – tette hozzá.

Maradó frontvonalak

– A politikai erőviszonyok nem változtak, a frontvonalak befagytak: a kormány az ország problémáival és a nemzetközi ellenfeleivel küzd, a baloldal önmagával van elfoglalva. A Fidesz–KDNP-pártszövetséget a jelenlegi baloldal nem tudja demokratikus választásokon legyőzni, éppen ezért járnak árulkodni Nyugatra, s ezért tettek meg mindent ez idáig a baloldali uniós képviselők azért, hogy ne kapjuk meg az országnak járó uniós pénzeket – jegyezte meg Nagy Ervin. Mint mondta, a kormánypártok valódi ellenfelei Brüsszelben és Washingtonban vannak, így védekezni is velük szemben kell majd. 

– A probléma mindezzel az, hogy a brüsszeliták és a Biden-adminisztráció nem „csak” a kormánynak árt, hanem az országnak – ezt pedig tudja az ellenzék is, mégis megteszi 

– szögezte le.

A szakértő szerint 2024-ben valójában háromszereplős verseny várható: a kormánypártok és az ellenzék mellett ott lesznek a nyugati progresszív és a tengerentúli demokrata érdekkörök. – A szuverenitásvédelmi törvénycsomag és a most felállított Szuverenitásvédelmi Hivatal garanciát jelent arra, hogy közvetlen pénzügyi támogatással ne torzítsa el a demokratikus versenyt a baloldal, ám a magyarokkal szembeni kulturális ostrom, a kormányra gyakorolt brüsszeli nyomásgyakorlás és az országgal szembeni politikai zsarolás továbbra is velünk lesz 2024-ben, hisz a birodalmi attitűd évszázadok óta jelen van, ahogy az azt kiszolgáló, hazai baloldal sem akar megváltozni – húzta alá Nagy Ervin.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.