Budapest zöldítésében is kudarcot vallott Karácsony Gergely

A főpolgármester több kampányígéretét sem valósította meg.

2024. 02. 14. 7:01
CSS_20230804-19
20230804 Budapest Átadták a megújult Lánchidat. Fotó: Csudai Sándor (CSS) Origo képen: Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valódi zöldítés helyett csak a zöldérzetre helyezte a hangsúlyt a főpolgármester az elmúlt négy évben, kampányígéreteit ezen a területen sem valósította meg – írta meg a Metropol. Mint jelezték, sem az évi 15 ezer fa ültetését, sem érdemleges zöldítést nem valósította meg Karácsony Gergely az elmúlt négy évben, aki azt is megígérte megválasztása előtt, létrehozza Budapest legnagyobb zöldövezetét a Margit-szigettől a Római-partig, és új parkot létesít Észak-Csepelen, illetve Ferencvárosban.

A főpolgármester a 2019-es ígéreteit döntően nem valósította meg, sőt a Tarlós István vezette Budapesthez képest a város jelentősen visszaesett. A magát zöldnek valló főpolgármester évekre tönkretette Budapest zöldfelületeit a kertészek szerint – ráadásul a légszennyezettségi adatok is emelkedtek a biciklisávok okozta közlekedési dugók miatt.

A portál emlékeztetett, hogy Karácsony Gergely első döntéseinek egyike volt, hogy klímavészhelyzetet hirdetett. Ezt az ígéretét betartotta, de ehhez csak egy papírt kellett aláírnia.

A főpolgármester a valódi zöldítés helyett egy zöldszerű élménnyel kezdte gazdagítani a várost: úgynevezett méhlegelőkkel vagy legújabb nevükön virághotelekkel szórta tele Budapestet. Volt eset, hogy a kutyafuttató bánta, de ez zömében a nyílt közterületeken létesített embermagasságú gazt, illetve toklászmezőket jelentett, ami miatt rengeteg kutyás panaszkodott évekig.

A fővárosiak azóta sem láttak méhrajokat, csak temérdek gyomot és elhanyagoltságot. A szakszerűtlen területgondozás és a zöldfelületek hosszú távú elhanyagolása miatt számos kertész jelentkezett, hogy felhívja a budapestiek figyelmét arra: Karácsony Gergely évekre tönkreteszi a főváros zöldfelületeit.

Karácsony másik nagy önmegvalósítása a kerékpáros imázs – talán azért, mert a zöldítés érzését kelti, miközben egyetlenegy négyzetméternyi plusz zöldfelületet sem jelent, és elég hozzá pár vödör sárga festék, főleg, ha az embernek nincs városfejlesztési koncepciója. A főváros azonban négy év alatt szinte semmit nem zöldült, a beton vagy a térkő sem szorult vissza. A bicikliállomásokkal, forgalmirend-változásokkal a főpolgármester a levegő tisztaságára hivatkozott, de éppen ellenkezőjét érte el, úton-útfélen dugó van, így gyakran a szmog és a zajszennyezés is nagyobb lett Budapesten.

Emellett Karácsony Gergely elvette a Lánchidat és a Nagykörút egyik sávját az autósoktól, és odaadta a gyalogosok, az autósok és a bicikliesek közül a legkisebb létszámú közösségnek, a kerékpárosoknak, akik azokat nem tudják kihasználni. 

Szintén nem történt meg a Karácsony által a kampány során megígért panelprogram újraindítása, valamint nem hirdették meg a panellakások energetikai korszerűsítését támogató pályázati keretet. A főpolgármester korábbi ígéretei szerint lehetővé akarják tenni, hogy a budapesti családok önerő és hitel nélkül növeljék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével.

Továbbá Karácsony 2019-ben olyan hangzatos ígéreteket tett, mint hogy megszervezik az üveghulladék visszagyűjtését, javítják a veszélyes és a szerves hulladékok kezelését, és fellépnek az egyszer használatos hulladékok alkalmazása ellen a kereskedelmi láncokban. Az intézkedések egy része okafogyott lett, hiszen az Országgyűlés valósította meg elképzeléseit az új hulladéktörvény bevezetésével. A főpolgármester csupán száz új környezetkímélő hulladékbegyűjtő járművet állított Budapest szolgálatába a regnálása alatt. De ha már a szemétszedésről beszélünk, a főpolgármester inkább abban jeleskedett, hogy spórolás címen háromezer köztéri kukát szereltetett le.

 

Borítókép: Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.