Így változnak a nyugdíjak idén

A számításhoz szükséges valorizációs szorzók április elejéig jelennek meg.

2024. 02. 08. 7:26
nyugdíj, nyugdíjas, újság Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén január 1-jétől módosultak a nyugdíjelőlegre, nyugdíjmegállapítási határidőkre és nyugdíjigénylésre vonatkozó szabályok – írja a Metropol. A nyugdíjszámításhoz szükséges idei valorizációs szorzókat a 2023 január és december közötti átlagkereset-növekedés határozza meg.

A tavaly érvényes valorizációs szorzó 17,5 százalék volt, az idei várhatóan 13,9 százalékos mértékű lehet.

Idén 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, ami előrevetíti az infláció folyamatosan csökkenését is. Novemberben, ha az előrejelzések szerint alakulnak a gazdasági mutatók, nyugdíjprémiumot fizetnek. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése előreláthatólag március elején jelenik meg.

 

Nyugdíjelőleget kapnak a most igénylők, amit később korrigálnak

Azok a nyugdíjra jogosultak, akik a nyugdíjszorzók megjelenése előtt igénylik ellátásukat, nyugdíjelőlegben részesülnek, hogy a megélhetésük biztosított legyen. A gyakorlat szerint

a nyugdíjelőleg általában a véglegesen megállapított nyugdíj összegének 75-80 százalékát jelenti.

Az eddigi szabályok szerint a végleges összegű nyugdíjak megállapításának határideje április 15. volt. Az új rendelet szerint a végleges nyugdíjakat a nyugdíjszorzók megjelenésétől számított 15 napon belül kell megállapítani.

 

Van jogorvoslat a nyugdíjelőlegről érkező végzésre

Tavaly még határozatban értesült a friss nyugdíjas a nyugdíjelőleg megállapításáról, idén januártól erről végzést kap.

Fontos, hogy a végzésben megállapított nyugdíjelőleggel kapcsolatban jogorvoslatnak van helye:

ha a nyugdíjas nem ért egyet a megállapított nyugdíjelőleg összegével, a végzés kézhezvételétől számított 30 napon belül keresetlevelet nyújthat be.

Amint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, változott idén januártól a nyugdíjigények elbírálására nyitva álló határidő. Ha valaki a nyugdíját 2024. január 1. és december 31. közé eső kezdőnappal kéri megállapítani, akkor a nettó életpálya átlagkeresetét a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzókkal kell kiszámítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.