Súlyos tévhitben él az átlag magyar, ha a nyugdíjakról esik szó

Ez még veszélyes lehet, mert visszaüthet.

Forrás: Üzletem2024. 01. 18. 15:12
null
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nõnek a fõváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegû 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerû ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szükségeshez képest akár 3-4-szer magasabbra, azaz több tízezer forinttal többre tippelik a magyarok azt a havonta megtakarítandó összeget, amely ahhoz kell, hogy érdemben ki tudják egészíteni majdani öregségi nyugdíjukat – írja az Üzletem. 

Hozzáfűzik, ez azért veszélyes, mert ez megakadályozhatja azokat a munkavállalókat az öngondoskodás elkezdésében , akik az anyagi helyzetük alapján valójában képesek lennének rá. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) megbízásából elkészített közvélemény-kutatás szerint a magyarok a valójában szükségesnél akár több tízezer forinttal nagyobb havi nyugdíjpénztári befizetést tartanak szükségesnek ahhoz, hogy idős korukban 50, 100 vagy 200 ezer forint nyugdíj-kiegészítésben részesülhessenek.

A portál példának hozza, hogy a nők három és félszer, a férfiak pedig négy és félszer becsülik túl a szükséges befizetést, miközben 25 éves korban elkezdve a takarékoskodást elegendő lenne mindössze 8300, illetve 5600 forintot öngondoskodásra szánniuk havonta.

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az öngondoskodás megkezdése sosem késő, de minél korábban vág bele valaki, egyrészt annál többször veheti igénybe az akár 150 ezer forintos szja-visszatérítést, másrészt pedig – ahogyan ez a modellszámításokból is világosan kiderül – annál kisebb havi befizetés is elegendő lehet a nyugdíjcél eléréséhez – részletezte Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.