Három ponton módosították a nyugdíjtörvényt, a határidők is módosulnak

Rugalmasabb lesz többek között a nyugdíjelőleget meghatározó szabályozás.

Forrás: Nyugdíjguru2024. 01. 25. 13:54
nyugdíjas
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosulnak a nyugdíjelőlegre, a nyugdíjmegállapítási határidőre és a nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok idén – hívta fel a figyelmet a nyugdíjszakértő. Farkas András kiemelte, 

januártól változik a nyugdíjigények elbírálására nyitva álló határidő.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki a nyugdíját 2024. január 1. és december 31. – tehát az idén – közé eső kezdőnappal kéri megállapítani, akkor a nettó életpálya átlagkeresetét a 2024-ben alkalmazandó valorizációs szorzókkal kell kiszámítani, azonban a szorzókról csak április környékén jelenik meg a kormányrendelet, így tehát erre még várni kell valamennyit. 

Szintén változik, azaz rugalmasabb lesz a nyugdíjelőleget meghatározó szabályozás. Ennek lényege, hogy valaki jogosult a nyugdíjra, de annak összege a 2024. évi nyugdíj megállapításához tartozó valorizációs szorzószámok hiánya vagy egyéb ok miatt az eljárás megindulásától számított harminc napon belül 

nem határozható meg, a kormányhivatal nyugdíjelőleget állapít meg, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül.

Új rendelkezés továbbá, hogy ha a nyugellátás iránti igényt az eljárást követő négy hónapon belül nem bírálják el, az igénylő az időközben beszerzett adatokra hivatkozva kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását.

Harmadszor pedig, változik az is, hogy bekerült a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony is a nyugdíjszüneteltetési kényszerre vonatkozó rendelkezésbe, hacsak nem mentesíti őket kormányrendelet a szüneteltetési kényszer alól.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.