Nem minden „hasznos trükk” segít valójában az okostelefonokon

Sok tévhit kering az okostelefonokkal kapcsolatban, és néhány többet árt, mint használ.

2024. 02. 05. 14:41
null
Peking, 2023. szeptember 22. Új iPhone 15-ös telefonok egy pekingi Apple-üzletben 2023. szeptember 22-én. Az Apple amerikai számítástechnikai cég ezen a napon megkezdi az az új iPhone 15-ös modellek (Plus, Pro és Pro Max) árusítását világszerte. MTI/EPA/Mark R. Cristino Fotó: Mark R. Cristino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az okostelefon ma már az emberek nagy részének a legfontosabb eszköze. Mindenhova visszük magunkkal, ezért fontos, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a lehető legtöbb ideig. Az eszközök üzemideje mára már az egyik legfontosabb kérdéssé vált. Ennek a növelésére ma már rengeteg praktika van. Talán a leggyakoribb az, amikor folyamatosan akkumulátorkímélő módban használjuk a telefont, ezzel rengeteg órát nyerve, esetleg visszavehetjük a kijelzőnk frissítési gyakoriságát (ahol erre van lehetőség). Mindkét megoldás működik, és nagyon sok energiát tudunk vele megspórolni egy hosszú nap alatt.

Ugyanilyen jó megoldásnak tűnhet az is, hogy kikapcsoljuk azokat az alkalmazásokat amiket éppen nem használunk, azonban ez nem feltétlenül van így – vette észre a Bors. Logikusnak tűnhet, hogy bezárjuk a nem használt alkalmazásokat, mert akkor nem fogyasztanak a háttérben. Azonban az Apple az iPhone-ok esetében rámutatott, hogy nincs okunk bezárni az alkalmazásokat, csak akkor, ha az adott alkalmazás lefagyott vagy nem reagál.

A mai telefonok aktívan és dinamikusan kezelik a memóriát, pontosan tudják, mire kell a rendszerforrásokból fordítani és mire nem, gyakorlatilag a megnyitott, de háttérbe rakott, épp nem használt alkalmazások nagyon kevés rendszerforrást emésztenek fel, így nem is lassítják a telefonunkat. 

Sokkal több memóriát és akkumulátorenergiát igényel azonban egy program újbóli megnyitása,

minden adat újbóli betöltése, míg ezektől mentesülünk, ha csak egy már futó programot hozunk  előtérbe – azaz gyakorlatilag végső soron azzal lassítjuk a telefonunkat és fogyasztjuk az energiáját, amivel azt hinnénk, hogy spórolunk az erőforrásokon és a töltöttségen is.

Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy a telefonok memóriája sem korlátlan, ezért nem tudunk „végtelen” mennyiségű alkalmazást a háttérben tartani, mivel ebben az esetben is igényelnek bizonyos mennyiségű tárhelyet az applikációk. Előfordulhat, hogy a háttérben tartott alkalmazást a telefon kikapcsolja, mivel fel kell szabadítania bizonyos mennyiségű memóriát, és ilyenkor – bár lehet, grafikusan azt mutatja a felhasználónak a telefon, hogy a háttérben ott van egy régen használt alkalmazás – a valóság az lehet, hogy amikor azt az alkalmazást használni akarjuk, akkor a telefonnak újra meg kell nyitnia azt. Ezért ez az akkumulátorkímélő trükk is csak bizonyos feltételek mellett válik igazzá.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.