Színpompás gombákban gyönyörködhetünk télen is + fotó

Hó előtt és hó után is érdemes nyitott szemmel járni az erdőben.

Forrás: BAMA2024. 02. 05. 15:15
színpompás gombák Forrás: JPM Természettudományi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hó előtt és hó után is érdemes nyitott szemmel járni az erdőben, és a természet apró szépségeit is felfedezni, többek között a hideget jól elviselő színpompás gombákat is – hívta fel a figyelmet a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Múzeuma a közösségi oldalán.

A múzeum gyönyörű fotókat is megosztott a színes gombákról – vette észre a BAMA. Elárulták azt is a bejegyzésben, hogy a téli fülőke akár egész télen látható. Nyálkás kalapú gomba, különlegessége, hogy elég jó fagytűrő, ha kiolvad, újra képes növekedni – írják. Az osztrák csészegombát is jellemezték: élénkpiros csészécskéi a tél vége felé jelennek meg inkább. A kései laskagomba pedig a tél elejét kedveli elsősorban, de nem kizárt később sem, hogy találkozhatunk szürke termőtesteivel. A lilaszegélyű egyrétűtapló kidőlt fákon lehet tömeges. Élénk színeivel hívja fel magára a figyelmet, hasonlóképp a védett narancssárga laskagombához – sorolják.

Borítókép: A bejegyzésben szereplő gombák (Fotó: JPM Természettudományi Múzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.