Ha azt hiszi, hogy a képen egy romos pajtát lát, hatalmasat téved. Itt az igazság!

Újabb rejtélyről lebben fel a fátyol.

Forrás: Középkoritemplom.hu2024. 03. 15. 19:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képen a rendeki, vagyis Szent Lőrinc-templom(rom) Csabrendeken, Veszprém vármegyében – írja közösségi oldalán a Középkori templomok

Kifejtik részletesebben is, bár az épület ma elhagyottan áll, először 1355-ben található róla említés, és bár most raktárnak használják, az egykori templom kétszeri barokk átépítése jelentősen átalakította az eredeti Árpád-kori falakat, igaz, a déli oldali fal valószínű, hogy Árpád-kori maradvány. A keletnyugati tájolású, nyeregtetős, oromfalas épület terméskő falazattal épült, bár helyenként téglakiegészítés is látható. 

Hozzáfűzik, hogy a homlokzat falazatán érzékelhetők az egykori nyílások, falpótlások, építési periódusok, és beszámolnak arról is, hogy jelenleg három bejárat van az épületen. Egy főbejárat a templom felől, egy oldalbejárat a tér irányából és egy padlástéri bejárat a forgalmas út felől. A tetőtéri bejáratnak azonban nincs ajtaja, így a kíváncsi szemek könnyen beleshetnek a padlásra. 

Borítókép: A Középkori templomok Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.