A Világgazdaság utánanézett, hogy vajon mi kerülhet 48 ezer forintba egy ötszemélyes reggeliben a tihanyi Apátsági Rege cukrászdában.
Több mint négyezer forintba kerül a tihanyi cukrászdában egy töltött bundás kenyér, 2390 forintba egy limonádé, és 3690 a jeges kávé ára. Egy vélhetően ötfős reggeliző asztaltársaság több mint 48 ezer forintos számlája kapcsán valóságos népharag zúdult a cukrászdára. Okkal vagy ok nélkül? Megkérdezték a szakmát. „Ezért az árért a Wörthi-tó partján senki egy szót sem szólna” – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A szakember leszögezte, hogy nem igazán érti a felháborodást, hiszen
senkit nem csaptak be, nem történt átverés, az árakat online nem kötelező, de a bejáratnál jól látható helyen és az étlapon is egyértelműen fel kell tüntetni. Ez megtörtént, akik bementek a cukrászdába és rendeltek, tisztában voltak az árakkal.
A 4290 forintos töltött bundáskenyér, a 4690 forintos vegán toast, a limonádé és az egyéb italok végösszege több mint 48 ezer forint, amiért öt ember megreggelizett, fejenként nem egészen 10 ezer forintért.
Csak a számla kering, de olyan vélemény nem, miszerint az étellel, az itallal vagy a kiszolgálással elégedetlen lett volna a blokkját közzétevő vendég. Ez az ipartestületi elnök szerint nagyon fontos szál, hiszen minden más tudható, legfőképp az, hogy
a Balaton legszebb panorámája és a különleges világörökségi környezet miatt a vendéglátóhely kiemelten értékes övezetben, kiemelt árakkal dolgozik.
Akár tulajdonosként, akár bérlőként működtet itt valaki vállalkozást, az ingatlan vételára vagy bérleti díja jelentősen meghaladja az átlagot, ami mindenre hatással van.
Ez a költség beárazódik a végösszegbe, akárcsak a rendkívüli mértékben megugrott vendéglátós bérigények.

A Balatonon a nyár a főszezon, az ott működő vállalkozások bevételének döntő hányadát ez az időszak adja – ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni.
Az Apátsági Rege cukrászda árai nem alacsonyak, de lényegében érthető okokból – összegezte a szakember.