Félelmet és rettegést hozott Gyurcsányékra a baloldal új üdvöskéje, Magyar Péter

A ma délutáni DK-kampánynyitón a felszólalók igyekeztek biztosítani támogatóikat, hogy ők az igazi baloldal.

2024. 04. 14. 15:09
Dobrev Klára a DK kongresszusán 2024. április 14-én. Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erődemonstrációnak szánt kampánynyitót tartott ma délután a Demokratikus Koalíció (DK). Az eseményen helyet kaptak az MSZP és a Párbeszéd tagjai is, amely két törpepárttal nemrégiben kötött véglegesnek tűnő választási megállapodást Gyurcsány Ferenc pártja. Habár a DK elnökét a három összefogott baloldali párt igyekszik kihagyni a kampányból, a Magyar Nemzet fotósai azért a helyszínen megörökítették, ahogy a volt miniszterelnök a nézőtér soraiban építi a szövetségesi kapcsolatait. 

DK Kongresszus Gyurcsány Ferenc Kunhalmi Ágnes
Gyurcsány Ferenc a nézőtéren próbált észrevétlen maradni, a DK kampányarca ma már a felesége, Dobrev Klára. Fotó: Mirkó István

A Gyurcsány mellett helyet foglaló Kunhalmi Ágnes egyébként a három párt közös kampányában az MSZP kampányarca, míg a Párbeszédet Karácsony Gergely, a DK-t pedig természetesen Dobrev Klára testesíti meg. 

Az eseményen utóbbi két politikus fel is szólalt, őket megelőzően azonban még a DK-s árnyék-kancelláriaminiszter, Molnár Csaba is kapott tíz percet, amit arra használt fel, hogy tüzet oltson Magyar Péter felbukkanása után a baloldali hívek fejében. Mint azt már több közvélemény-kutató is kimutatta, 

Magyar Péter felbukkanását leginkább a baloldal sínyli meg. 

A Fidesz holdudvarából kilépő jogász maga sem tartózkodik a baloldali gondolatoktól, bevallotta már, hogy Demszky-rajongó volt, ügyvédje Bárándy Péter volt szocialista igazságügyi miniszter, legutóbbi eseményén pedig Láng Balázzsal, a baloldal egyik kampánycsináló háttéremberével kapták lencsevégre. 

A baloldal új üdvöskéje azonban tovább szeletelte a baloldal által birtokolt tortarészletet, aminek Gyurcsány Ferencék érthetően nem nagyon örülnek. 

Molnár Csaba ennek megfelelően legendákról beszélt a kampánynyitón, ezeket a történeteket arra futtatta ki, hogy csak az lehet igazi ellenzéki, aki soha nem fogna össze a Fidesszel, és aki csakis Orbán Viktor miniszterelnök leváltásában látja a megoldást az ország gondjaira. Mint mondta, nem azokat kell felkarolni, akik korábban már szavaztak a Fideszre is, hanem azokat, akik sosem támogatták a zsinórban négy választáson kétharmadot szerző kormánypártokat. 

Szavaiból egyértelműen kiderült, hogy ezeket az intelmeket azoknak címezte, akik a DK-táborból esetleg Magyar Péter irányába kacsintgatnak, esetleg arra készülnek, hogy Gyurcsányék pártja helyett Magyar pártjára adják a voksukat június 9-én. 

 

Karácsonynak ezúttal nem kellett Unicum? 

Karácsony Gergely főpolgármestert jól láthatóan címerállatként kezelik Gyurcsányék, melyet többször is sikerrel levadásztak, és immár pártszékházuk bejárata fölé is kifüggesztették a trófeát. Az újrainduló budapesti városvezető arról beszélt a kampánynyitón, hogy 

sikerült példát mutatniuk az elmúlt öt évben, és Budapestet meg tudták őrizni köztársaságpártinak. 

Karácsony most is megemlítette: az a végső céljuk, hogy az egész országot visszafoglalják, ahogy fogalmazott, köztársaságpártivá tegyék majd valamikor a jövőben. A főpolgármester ezzel jelezte, hogy továbbra is országos politikai babérokra törne a főpolgármesteri pozícióból, bár a baloldal következő miniszterelnök-jelöltje várhatóan nem ő lesz, hanem Dobrev Klára. 

DK Kongresszus Dobrev Klára Karácsony Gergely
Fotó: Mirkó István

A DK-s kampányrendezvény főszónoka a hosszúra nyúlt beszédében be is jelentette, hogy vállalja ezt a feladatot, és fogadkozott, hogy legközelebb nem engedi, hogy kiénekeljék a sajtot a szájából, és helyette mást indítson a DK miniszterelnök-jelöltnek (emlékezetes, legutóbb Márki-Zay Péterrel próbálkoztak). Dobrev szerint a 2022-es választás kudarca abban keresendő, hogy kiábrándult fideszes szavazókat akartak megszólítani, miközben a baloldali szavazókat sem sikerült. 

Dobrev szerint nekik ez a dolguk, és a hárompárti szövetséggel ez sikerülni is fog. Gyurcsány Ferenc felesége utalgatott Magyar Péterre is, akit homályos megfogalmazásai alapján ő is egy új Márki-Zay Péternek tart. A DK árnyék-miniszterelnöke szerint az emberek szégyennek érzik azt, ha a kormánypártokat támogatják, a Fidesz rendszerének pedig már jelenleg megrepedezett az alapja, az álllam bedőlt minden szinten, amire nem lehet büszkének lenni. 

DK Kongresszus Dobrev Klára
Dobrev Klára örömmel vállalja a feladatot, hogy legközelebb ő induljon miniszterelnök-jelöltként. Fotó: Mirkó István

A DK-s főszónok fő üzenete az volt, hogy az európai parlamenti választásokon majd megverik a Fideszt, 

utána pedig előre hozott választásokat fognak kiíratni. 

A rendezvényen egyébként a színpadra ültették a DK-s polgármestereket és polgármesterjelölteket, akik így a szónokok mögött ülhették végig a rendezvényt. Ide került Karácsony Gergely is, akinek az arcát érdemes figyelni Dobrev Klára beszéde alatt:

 

Borítókép: Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke kampánynyitót tart (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.