Jól vizsgázott az új érettségi rendszer

Az Oktatási Hivatal mindenre számít és mindenre készül – mondta Brassói Sándor OH-elnök a 2024. tavaszi érettségivizsga-időszak írásbeli vizsgáiról tartott sajtótájékoztatón. A hivatalvezető hangsúlyozta: az adatokból az látszik, hogy az egyes médiumokban megjelent álhírek ellenére rendben zajlottak a vizsgák, a szervezés kiválóan működött mind az 1161 helyszínen. Mint tudatta, az érettségi elnökök elmondása alapján nyugodtnak mondható a mostani vizsgaidőszak, semmilyen különleges esemény nem történt.

2024. 05. 28. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmiféle fennakadás nem volt az érettségi vizsgákon, amit tények és adatok támasztanak alá – mondta Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke a 2024. tavaszi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgáiról és a megújult Nemzeti alaptantervre (NAT 2020) épülő érettségivizsga-követelményekről tartott sajtótájékoztatón. Az elnök felidézte: a jelenlegi érettségi vizsgaidőszakot nagyobb hírverés előzte meg, mint a megelőző években, már előre megjelentek hírek a vizsgaszervezés bonyolultságáról és az új feladattípusok nehézségéről, illetve arról, hogy nem segítik a vizsgázók felkészülését az új követelményekre. 

Megnyugtatta a közvéleményt: az adatokból az látszik, hogy az egyes médiumokban megjelent álhírek ellenére rendben zajlottak a vizsgák, a szervezés kiválóan működött mind az 1161 helyszínen. A hivatal mindenre számít és mindenre készül

– mutatott rá.

 

Hibátlanok az érettségi feladatlapok

Az OH elnöke kiemelte: nagyszámú felvételizőt érint az érettségi vizsga, ami nagy koordinációt és szervezést igényelt, idejében el kellett készíteni, kinyomtatni, szállítani és a vizsgahelyekre időben eljuttatni a feladatokat. A vizsgák alatt folyamatosan készenlétben kellett állni, hogy jelzés esetén operatív megoldást találjanak. A vizsgákon 112 ezernél több vizsgázó jelent meg, 261-féle vizsgatárgyból tehették és tehetik le a vizsgákat, a helyszíneken pedig feltűnően kevés probléma jelentkezett. 

A sajtóban megjelent állítások ellenére nem voltak hibás feladatlapok, az emelt és középszintű vizsgatárgyak túlnyomó többségének javítási-értékelési útmutatója is teljeskörűen megfelelőnek bizonyult, mindössze nyolc esetben történt módosítás, amikor más választ is elfogadtak 

– ismertette.

Brassói Sándor kitért arra is, hogy a szakképzés rendszerében az ötévesre bővülő technikumokban a közismereti tárgyakból a  legtöbb vizsgázó már a negyedik évfolyam végén levizsgázott, az utolsó évükre csak a szakmai vizsgatárgyukat hagyták, ezért látszik a számokból a 110 ezer feletti előre hozott középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák is nagy számban fordultak elő annak köszönhetően, hogy a felsőoktatási felvételi miatt szükség van rájuk, ezekből a népszerű egyetemeken akár kettőt is előírnak. Ezenkívül sok nyelvi tantárgyból szerveznek érettségi vizsgát, hagyományosan angolból és németből van a legtöbb vizsgázó, de a nemzetiségi nyelveket tanulók is élnek a lehetőségekkel. 

 

Igazságosabb eredmények, nyugodt vizsgaidőszak

Az OH elnökre leszögezte: a magyar nyelv és irodalom vizsga feladatai az elsajátítandó tudást kérték számon, és az eredmények igazságosabbá válhatnak a korábbi megméretésekhez képest. A matematika-feladatsorok jól sikerültek, róluk kevés kérdés érkezett, azok is többségében a javítókulcs értelmezését kérték. 

Az érettségi elnökök elmondása alapján nyugodtnak mondható a mostani vizsgaidőszak, semmilyen különleges esemény nem történt 

– tájékoztatott Brassói Sándor.

Az angol és német nyelvből változtak a követelmények, de a visszajelzések alapján olyan eredmények születtek, amire a tanárok számítottak. Az informatikát váltó digitális kultúra tananyaga változott, még jobban meg kell ismertetni a követelményeket a tanárokkal és a vizsgázókkal, mivel más lett a feladatok típusa, ezért fognak még szaktanácsadókkal képzéseket szervezni. – A mostani vizsgaidőszakkal zökkenőmentesen megszűnt az átmeneti kétéves periódus, amikor egy időben két követelmény is hatályban volt – mondta az elnök.

 

Jól fel lehetett készülni

Tévesnek nevezte azt az állítást, miszerint nem adtak elég információt, ami alapján fel tudtak volna készülni a diákok a feladatokra. Feltöltöttek az új vizsgakövetelményhez fejlesztett vizsgalapokat az OH honlapjára, magyar nyelv és irodalomból pedig külön feladatgyűjteményt készített a hivatal, amit szintén a honlapjukon közöltek hónapokkal korábban, így 

bőven adtak lehetőséget annak megtekintésére, hogy milyen feladatra számíthatnak a diákok. 

Hozzátette, a magyar nyelv és irodalom tantárgy továbbra is kompetenciaalapú tantárgy azzal együtt, hogy a tanulóknak bizonyos keretek között kell teljesíteniük a kihívásokat.

Dugasz János, az OH köznevelési programok főosztályának vezetője arról beszélt, hogy fizikából jelentős növekedés figyelhető meg a vizsgázók számában, ami még hatványozottabban igaz a földrajzra. A természettudományok népszerűségének növekedését többet közt azzal érték el, hogy ezekből a tantárgyakból a szóbeli vizsga kiváltható projektmunkával. Ezenkívül a fenntarthatóság és honvédelmi alapismeretek tantárgyból vizsgázók száma is szépen nő, továbbá meglepő az ének-zene előretörése – fogalmazott. Hozzáfűzte, a vizsgákat megzavaró eseményről nem kaptak tájékoztatást, csupán egy bombariadó és két rosszullét történt, de komoly probléma nem merült fel, a vizsgákat zavartalanul lehetett folytatni. 

Borítókép: Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a 2022-es PISA-felmérés hazai és nemzetközi eredményeit ismertető sajtótájékoztatón az Oktatási Hivatal épületében 2023. december 5-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.