Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Gulyás Gergely is elárulta, mit gondol a budapesti újraszámlálás esélyeiről + videó

A Hír TV-ben értékelte a választásokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Forrás: Hír TV2024. 06. 11. 8:55
GULYÁS Gergely
Voks 2024 – Wittner Mária emlékkiállítást nyílt Csepelen Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Napi aktuális című műsorában értékelte hétfő este az európai parlamenti, valamint a helyi önkormányzati választásokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A műsorban a budapesti főpolgármesteri választás is szóba került, amelyen Vitézy Dávid alig néhány száz szavazattal maradt alul Karácsony Gergellyel szemben. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban „saját jogérzékére apellálva” úgy vélte,

miután több mint nyolcszázezer leadott voks volt és csak 324 szavazat a különbség és 24 ezer az érvénytelen, akkor újra kell számolni, vagy legalább az érvénytelen szavazatokat meg kell újra számolni.

– Általában nem szokott megváltozni ilyenkor az eredmény, én túlzott reményeket nem táplálok. De a demokratikus legitimáció érdekében is egy ennyire szoros versenynél ez helyes és indokolt – fűzte hozzá.

Az azt firtató kérdésre, hogy mennyire volt jó ötlet Szentkirályi Alexandra visszalépése, úgy reagált, bölcs döntést hoztak, hiszen reális esélye nyílt annak, hogy Budapestnek új vezetése legyen. – Ez a különbség ugyanis, ami 0,04 százalék mindössze, ez olyan kevés, hogy fordítva is elsülhetett volna – magyarázta.

Úgy vélte, Budapest jobban járt volna, ha a változásra szavaz, de hozzátette, tiszteletben tartják a választópolgárok véleményét.

A jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal megnyerte a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Vitézy Dávid még a százszázalékos feldolgozottság előtt jelezte, 22 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok újbóli ellenőrzését.

Ennek jogi lehetőségeiről ebben a cikkben kérdeztük a szakértőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.