Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ez kell ahhoz, hogy Vitézy elérje a szavazatok újraszámlálását

Az LMP főpolgármester-jelöltje csak 324 vokssal maradt le.

2024. 06. 10. 12:55
Vitézy
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben vasárnap este Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálását vetette fel a főpolgármester-jelöltek közötti nagyon szoros eredmény miatt, Karácsony Gergely nem érezte ennek szükségét. Ismert, a jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal megnyerte a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat). 

Vitézy Dávid még a 100 százalékos feldolgozottság előtt jelezte, 22 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok újbóli ellenőrzését. 

Ennek lehetőségéről Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője azt mondta lapunknak, az újraszámlálás kezdeményezésének módja a választási eredményt megállapító határozatok elleni fellebbezés benyújtása. 

– Ezt az egyedi ügyben érintett személyek kérelmezhetik, azaz például az a jelölt, aki az érintett választáson elindult, vagy az őt indító jelölő szervezet. 

Ennek ugyanakkor csak jogsértés megállapíthatósága esetén van helye, azaz bizonyítani kell, hogy az eredménymegállapító döntés törvénysértő, vagy pedig az eredmények összesítése során történt jogsértés – fogalmazott az elemző.

Gyorsan kell cselekednie Vitézy csapatának

Hozzátette, a választási eljárás a rövid határidőkre épül, jellemzően három nap áll rendelkezésre jogorvoslatok benyújtására és elbírálására is. – Az újraszámlálás ugyanakkor részben kivételt jelent ezalól, itt az elbírálás határideje hat nap. Ha tehát valóban lesz ilyen jogorvoslati kérelem, akkor akár jövő hétig is elhúzódhat az eljárás – emelte ki. Arra a felvetésre, hogy az megtámadható-e még a bíróságon, Szikra Levente úgy reagált, igen, a fellebbezés elbírálását követően a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel. Ez további napokkal meghosszabbítja a folyamatot.

Az elemző kitért arra is, 

a választási eljárási törvény világosan meghatározza az érvényes és az érvénytelen szavazatokat is.

 – Érvényes a szavazat, ha a választópolgár a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára szavazott, mégpedig úgy, hogy a neve melletti körben tollal húzott két, egymást metsző vonalat. Érvénytelen a szavazólap, ha nincs rajta hivatalos bélyegzőlenyomat, több szavazatot tartalmaz, vagy egy érvényes szavazatot sem tartalmaz. S végül maga

 a szavazat érvénytelen akkor, ha nem felel meg az érvényes szavazás már említett feltételeinek, vagy ha olyan jelöltre adták le, aki kiesett 

– sorolta.

Hozzátette, a törvény szerint az érvénytelen szavazólapok hátoldalára rá kell vezetni az érvénytelenség okát. – A jogorvoslatok során ezt is lehet vizsgálni, és előfordulhat, hogy a bíróság utóbb mégis érvényesnek fogad el a számláláskor érvénytelennek minősített szavazatokat – mondta Szikra Levente.

Borítókép: Vitézy Dávid ma hajnalban bejelentette: újraszámlálást kér (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.