Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Megkezdődött a harc a Momentum és a DK között

Pécsen a jelenlegi baloldali városvezetés létszáma a meglévő 18 fős többségéről ősztől kilenc főre csökken a közgyűlésben, miközben sokkal többen állnának sorba a baloldalon. A BAMA információi szerint az EP-választáson kudarcot vallott Momentum és Gyurcsány Ferenc pártja között már meg is kezdődött a villongás a pécsi közgyűlési helyekért, amiből újra káosz lehet.

2024. 06. 15. 11:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választás éjszakáján a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot kezdték el bűnbakként megnevezni Pécsen a jelenlegi városvezetői oldalon, mondván, ha ők nem indulnak el, akkor több körzetet nyert volna a baloldal. A demokratikus berendezkedéssel ellentétes, a rendszerváltás előtti időket idéző megnyilatkozásnak azonban egy másik olvasata is van: két olyan formáció is külön indult ugyanis a baloldali városvezetéssel szemben, amelyek korábban még vele tartottak. Az egyik a Mindenki Pécsért Egyesület, a másik a Tiszta Kezek Egyesület – írja a Baranya vármegyei hírportál.

A cikk szerint a törés akkor következett be, amikor 2021-ben 12 pontos ultimátumot küldtek Péterffy Attila polgármesternek a saját koalíciós társai, és az MSZP-s körök hatalmi törekvéseit, valamint a demokratikus működést kérték rajta számon.

Fotó: BAMA

Ebben akkor tevékenyen részt vett Sajgó György momentumos képviselő, és kiállt Bognár Szilvia mellett, akit Péterffy csapata leváltott az alpolgármesteri tisztségéből. A belső városvezetői konfliktus után aztán Bognár Szilvia kilépett a koalícióból, és két, szintén kilépő társával együtt megalapította a Tiszta Kezek Frakciót, amely mint egyesület most el is indult a választáson. Egy darabig Sajgó György és Pokorádi Gábor momentumos képviselők is kikandikáltak a koalícióból. Ez a húzásuk azonban komoly nyomot hagyhatott a városvezetésben.

 

Helyet cserél a DK-s és a momentumos?

A BAMA információ szerint a mostani választáson a képviselő-testületbe listás helyről bejutó Sajgótól most azt várnák el, hogy adja át a helyét valamelyik DK-snak. A helyzet ugyanis most az, hogy a Momentumnak és a DK-nak is két-két képviselője lesz ősszel a közgyűlésben, pedig Gyurcsány Ferenc szeretne a legerősebb lenni ezek közül.

 

Van egy adu

A lap úgy tudja, hogy van is adu Sajgóval szemben. Egyrészt nem felejtették el neki, amikor kiállt az általuk lekezelt, megalázott, a városházi mutyikat később feltáró Tiszta Kezek Frakció vezetője, Bognár Szilvia mellett. Másrészt családi körben az egyik önkormányzati cégnél magasabb, középvezetői beosztásban lévő rokona dolgozik a momentumos politikusnak, akinek akár törést is okozhatnak a karrierjében a most még regnáló városirányítók a források szerint.

 

Két DK-s is beülne

Mindenesetre a közös baloldali listán két olyan DK-s szerepel, akik nem számítottak bukásra a saját egyéni körzetükben. Egyikük Auth István nemzetiségi tanácsnok, a másik pedig a rutinos volt MSZP-s alpolgármester, Kunszt Márta, aki egyébként előszeretettel szundított el a közgyűléseken.

Borítókép: Péterffy Attila pécsi polgármester (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.