Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Megvan az országos nemzetiségi választások végeredménye

Megállapította a június 9-i országos nemzetiségi választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Forrás: MTI2024. 06. 17. 20:19
urnazárás választások szavazókör
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetiségi választópolgárok június 9-én egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselőjelöltekre szavazhattak, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A települési választások eredményét a helyi választási bizottságok állapították meg. A területi választás eredményét a területi választási bizottság állapította meg a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után. A területi választási bizottságok az egyes nemzetiségek esetében az országos választás területi eredményéről is kiállították a jegyzőkönyveket.

Az NVB a jegyzőkönyvek elleni jogorvoslati határidő letelte után, hétfőn állapíthatta meg a nemzetiségek országos választásának eredményét. Az országos listát állító nemzetiségi szervezetek a rájuk leadott szavazatok arányában szereztek mandátumot. Nem szerezhetett mandátumot az a lista, amely a leadott érvényes szavazatok legalább öt százalékát, közös lista esetén legalább tíz százalékát, kettőnél több nemzetiségi szervezet által állított közös lista esetén legalább tizenöt százalékát nem érte el.

Az NVB hétfői határozatában nemzetiségenként külön állapította meg a választás eredményét, az egyes listák által szerzett mandátumok számát.

Eszerint a bolgár országos önkormányzat mind a 15 tagja – mivel csak ez a szervezet állított országos listát – a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról szerzett mandátumot.

A görög országos önkormányzatban hat képviselője van a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesülete és a Diaspora Görög Hagyományőrző és Érdekvédelmi Egyesület listájának, öt a Görög Ifjúsági Egyesület listájának, négy a Syllogos Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete és a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete – Csongrád Megyei Helyi Csoport listájának.

A horvát nemzetiség 31 tagú országos önkormányzatában 21 képviselő a Magyarországi Horvátok Szövetsége Egyesület listájáról, tíz pedig a Hrvati-Horvátok Egyesületéről szerzett mandátumot.

A lengyel országos önkormányzatban kilencen szereztek mandátumot a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület–Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület–Derenk Öröksége Egyesület listájáról, hatan pedig a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listájáról.

A német országos önkormányzat mind a 47 tagja az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listájáról szerzett mandátumot, mivel csak ez az egy jelölőszervezet állított országos listát.

Az örmény nemzetiség 15 tagú országos önkormányzat minden tagja az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület közös listájáról szerzett mandátumot, itt is csak ezt az egy listát állították.

A román nemzetiség 23 tagú országos önkormányzatában 13-an a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége–Az Eleki Románokért Egyesület–Méhkeréki Románok Egyesülete–Szegedi Román Kulturális Egyesület listájáról szereztek mandátumot, tízen pedig az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület listájáról.

A ruszin országos önkormányzatban 11 képviselő a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége listájáról jutott mandátumhoz, négy pedig a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületéről. A 15 tagú szerb országos önkormányzatban a Krug Művészeti Egyesület listájáról heten, a ZORA Szerb Egyesület listájáról négyen, a Szerb Kultúra és Sport Támogatóinak Egyesülete listájáról hárman, a Szegedi Helyi Szerb Közösség listájáról egy képviselő jutott mandátumhoz.

A szlovák országos önkormányzat 31 tagja a Magyarországi Szlovákok Szövetsége–Identita Szlovák Egyesület–Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója Szövetsége közös listájáról szerzett mandátumot, amely egyedül állított országos listát. A szlovén országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról jutott a testületbe, mivel csak ez az egy lista indult az országos választáson.

Az ukrán országos önkormányzatban nyolc képviselő a Nova Hvylja Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesülete listájáról, öt a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület–Egység Ukrán Egyesület közös listájáról, kettő pedig a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete listájáról került a testületbe.

Az NVB a roma nemzetiségnél nem állapította meg az országos választás eredményét hétfőn. Az országos nemzetiségi önkormányzatok létszáma attól függ, hogy a választás kiírásakor hányan szerepeltek az adott nemzetiség névjegyzékében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.