Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Robbanás rázta meg Budapest környékét, ez volt az oka

Egy személygépkocsi és utasai voltak az érintettek.

Forrás: honvedelem.hu2024. 06. 21. 9:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy mennyiségű robbanószer végzett egy személygépjárművel és utasaival egy szituációs gyakorlatban. Tűzszerészek biztosították a helyszínt, majd a helyszínelők vették át a terepet, hogy begyűjtsék a bűnjeleket – foglalta össze a csobánkai honvédségi gyakorlótéren tartott tanfolyami zárógyakorlat menetrendjét Sárfi Viktor őrmester, az MH Altiszti Akadémia kiképző alosztály kiképző altisztje.

Forrás: Honvédelem.hu

A június 3–21. között zajló kurzuson nem ez volt az első alkalom, hogy a katonák ilyen helyzettel találkoztak. Eleinte kiképzőikkel járták körbe a fenyegetett szakaszokat és segítséggel végezték a helyszínelést, később viszont már önállóan teljesítették a kiszabott feladatokat. A tanfolyam haladtával a megszabott időkeret is egyre szűkült, amit a túl lassú vagy átlagosnál gyorsabb, könnyedébb feladatvégrehajtás esetén tovább csökkentettek. Cél a hatékonyság és a precízség – mutattak rá az oktatók.

Forrás: Honvédelem.hu

 

A legnagyobb akadályt is le kell küzdeni

– Helyszínelőink a bevett eljárásrend szerint először megbeszélést folytatnak a tűzszerészekkel, majd megbizonyosodnak róla, hogy nem fenyegeti másodlagos veszélyforrás a munkájukat. A zárógyakorlatra most másfél órát kaptak, ami életszerű, hiszen misszióban a fenyegetettség függvényében tíz perc és két óra között mozoghat a rendelkezésre álló idő. 

A legnagyobb akadály azonban nem az időkeret, hanem az, hogy az egyes csapatokban különféle alakulatból érkező katonák működnek együtt. 

Nem ismerik egymást, itt kell összekovácsolódniuk – magyarázták.
A háromhetes esemény végére a kiképzendők már biztos kézzel azonosították a bűnjeleket, amihez elméleti ismereteket is szereztek. – Ez a kurzus a robbanótest-mentesítési alapozó tanfolyam tananyagának felelevenítésével kezdődött, majd megtanultuk a nem látható nyomok, például ujjlenyomatok begyűjtését, csomagolását és előhívását. Steril kesztyűben dolgozunk, amit minden egyes begyűjtött bűnjel után cserélünk, illetve maszkot viselünk, hogy ne szennyezzük össze a nyomokat a saját DNS-mintánkkal – fogalmazott Balog Norbert százados.

Forrás: Honvédelem.hu

 

Hálózatban gondolkodnak

Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ beosztott tisztje elmondta, hogy hálózatban gondolkodnak, vagyis minden bűnjelet megvizsgálnak, amiből kideríthető a robbanóanyag származási helye vagy felgöngyölíthető a beszállítói lánc, azonosítható a telepítő. 

A munkafolyamat nem ér véget ezen a ponton. A labor mélyelemzés alá veti a begyűjtött bűnjeleket, amik adott esetben törvényszéki bizonyítékokká válhatnak, míg mi, helyszínelők megvizsgáljuk, hogy az adott körzetben történt-e korábban hasonló esemény, illetve jelezzük, amikor új eszközt találunk.

A tanfolyam nem klasszikus vizsgaszituációval zárul, a résztvevők teljesítményét ugyanis az első pillanattól kezdve értékelik a kiképzők. Végül a háromhetes teljesítmény alapján ítélik meg, hogy ki alkalmas a harctéri helyszínelő feladatok ellátására. Ez a katonai hivatás különös felkészültséget igényel, hiszen az elvárt szakmai tudás mellett egy helyszínelőnek mindig készenlétben kell állnia a mozgósításra. A júniusi magyar kurzus résztvevői sikerrel vették az akadályokat, a tanulás az őszi NATO tanfolyamon folytatódik.

Borítókép: Katonai szituációs gyakorlat egy utasokkal teli gépjármű felrobbantása után Csobánkán 2024. június 19-én (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.