A baloldal átvilágításával kezdi munkáját az I. kerület fideszes vezetése

Böröcz László újonnan megválasztott polgármester szerint ezer sebből vérzik az önkormányzat működése.

2024. 07. 08. 7:49
HZ1_4565
20240313 budapest borocz laszlo fidesz volt parlamenti kepviselo havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár testületi döntés született róla, mégis egy éve blokkolja a jelenlegi baloldali kerületvezetés az önkormányzat pénzügyi és jogi átvilágítását. Az októberi váltás után ezt azonnal meg fogjuk tenni – mondta a Metropolnak Böröcz László. az I. kerület újonnan megválasztott fideszes polgármestere.

Túlárazott felújítások, drága eszközbeszerzések, több korrupciógyanús ügy is kipattant az elmúlt években az I. kerületi önkormányzat háza táján. Ezért Budavár önkormányzatának testülete arról hozott döntést bő egy éve, hogy átvilágíttatja a működését pénzügyi és jogi területen. Ebből derülhet ki ugyanis, hogy minden egyes szerződés, minden beruházás szabályszerű-e, illetve érte e érdeksérelem az önkormányzatot az elmúlt években. A döntés értelmében ehhez kellett volna V. Naszályi Mártának kiírnia egy közbeszerzést azért, hogy a piaci könyvvizsgáló cégek pályázhassanak és utána megkezdődhessen a vizsgálat. A baloldali kerületvezetés azonban még a közbeszerzés kiírásáig sem jutott el, inkább húzták az időt. Böröcz László szerint nem véletlenül.  

Ezer sebből vérzik az önkormányzat működése, emiatt blokkolhatták azt egy évig, hogy tiszta képet kapjunk róla. Októberben viszont azonnal  megindítjuk a szükséges eljárásokat, így ki fog derülni, valójában mik is történtek itt az elmúlt 4,5 évben

– mondta Böröcz László, aki szerint jó pár kétes ügy van.

V. Naszályi Márta vezetése alatt számos botrány lengte körül az önkormányzatot. Év elején például az Officium ügyétől volt hangos a sajtó. A baloldali vezetésű városrész jelentősen túlárazott beszerzést bonyolított le. A Fidesz szerint a polgármester összesen 18,5 millió forintra szerződött egy valójában 8 millió forintos munkáért. Ráadásul a párbeszédes V. Naszályi Márta által vezetett I. kerület a képviselők tudta nélkül szerződött az Officium Irodafejlesztő Zrt.-vel.

A leghíresebb eset a Ruszwurm cukrászda és a Vári Puncs Bt. ügye, itt az ingatlanjai bérbeadása miatt érte kár az önkormányzatot.

A vári Puncs egy szuvenírbolt, és több mint három éve kimondta a bíróság, hogy ki kell üríteni a helyiséget, de évekig nem történt meg. Valamilyen furcsa oknál fogva az önkormányzat egy lépést sem tett most tavaszig, amíg rá nem kérdezett a Fidesz–KDNP. Magyarán: egy cég bérleti díj fizetése nélkül sok száz millió forintnyi forgalmat bonyolított magának. Egyelőre nem tudjuk, hogy ez kinek lehetett még az érdeke. V. Naszályiék az esetről semmilyen információt nem adtak, a jegyző azzal tagadta meg a tájékoztatást, hogy elrendelt egy belső vizsgálatot, amelyről előre meg is mondta, hogy június 9-ig nem fog lezárulni

– részletezte az új polgármester.

Borítókép: Böröcz László, az I. kerület újonnan megválasztott polgármestere (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.