Holhos Jánosnét, a magyar méregkeverő sorozatgyilkosnőt ma nemes egyszerűséggel csak pszichopatának neveznék

1961-ben akasztották fel.

Forrás: Facebook/BRFK2024. 07. 12. 17:20
Holhos Jánosné Fotó: Facebook/BRFK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a magyar kriminalisztika kevés női sorozatgyilkost ismer, Holhos Jánosné külön fejezetet érdemelne mind közül – írja közösségi oldalán a Budapesti Rendőr-főkapitányság. E szerint a borsodi származású nőnek 

az átlagnál jóval magasabb volt az intelligenciája, de híján volt minden erkölcsi gátlásnak és lelkiismeret-furdalás nélkül használta az egyik legjobban hozzáférhető mérget, a nikotint. 

Papp Erzsébet, vagyis Bözsi, ahogy ismerősei hívták, fiatal korában dohánytermesztéssel foglalkozott, 22 évesen ment férjhez egy Rostár István nevű férfihoz, ám a házasságban nem sok örömét lelte, mert a férje folyamatosan részeg volt, azonban akkoriban még nem volt nagyon divatos elválni, így a nő más módon kívánta lezárni a házasságot.

A dohánytermesztésből adódóan tudta, hogy a dohány leveléből előállított nikotin mérgező, azonban neki nagyobb koncentrátumú nikotinra volt szüksége, amelyet csak engedéllyel lehetett beszerezni, azt is csak a gyümölcstermesztőknek. A nőnek pont kapóra jött a testvére, aki jogosult volt nikotin vásárlására, így azzal a mesével, hogy patkányokat akar kiirtani, rá is vette testvérét, hogy szerezzen neki a méregből. 

Mivel azonban a részletekkel nem teljesen volt tisztában, úgy döntött, próbagyilkosságot végez és kipróbálja a szomszédban lakó, mindössze ötéves kislányon a nikotin hatását. Amikor a gyermek náluk járt, egy ujjnyit töltött neki egy pohárba, amit a kislány gyanútlanul meg is ivott. A gyermek egyből rosszul lett, a méregkeverő pedig kituszkolta a szerencsétlent a lakásból. 

A lány a földre zuhant és azonnal meghalt. 

Eldöntötte, hogy még a férje előtt megöli a barátnőjét, aki korábban megsértette őt. Vele pálinkát itatott, így csempészte bele a pohárba a nikotint. A nő gyanútlanul felhajtotta a mérget, majd élettelenül összeesett. Nem igazán jött zavarba, értesítette a mentőket, közben azt kiabálta, hogy Fürtösné megmérgezte magát. A számítása bejött, mert a hatóságok öngyilkosságot állapítottak meg a nőnél.

A két kísérlet után aztán elérkezettnek látta az időt, hogy végezzen a férjével, ami meg is történt 1958. augusztus 23-án, Erzsébet pedig ezt is megúszta. Bár a boncolást is elvégezték, de az iszákos férj életmódja miatt a gyomornyálkahártya elszíneződése – ami az alkoholistákra jellemző – meggyőzte az orvosokat, hogy a halál okaként alkoholmérgezést állapítsanak meg. 

Erzsébet aztán férjhez ment Holhos Jánoshoz, de a férfi verte a nőt, így az elköltözött tőle. A következő választottja cigány származású volt, ami igencsak szúrta Erzsébet szüleinek a szemét, olyannyira, hogy válaszút elé állították a lányukat: vagy szakít a férfival, vagy kizárják az örökségből, és mindent a nővérére hagynak. 

Nem is kellett ennél több a következő gyilkossághoz, Holhos Jánosné Nyírbátorba utazott, meglátogatta a nővérét, hogy megajándékozza egy kis nikotinos pálinkával. Most azonban hatalmasat hibázott: amikor egy penészleki italboltba elvitte az üvegeket visszaváltani, köztük a nikotinosat is, de azzal nem számolt, hogy az italboltos felhasználás előtt kiöblíti az üveget; ennek ellenére is ketten majdnem meghaltak. A rosszullétek után a rendőrök kiderítették, hogy ki a palack eredeti gazdája, és 1959. szeptember 17-én elfogták a nikotinos gyilkost. 

A nő előbb mindent tagadott, végül azonban megtört, és minden tettét beismerte. Állítólag 

nem érzett sem megbánást, sem lelkiismeret-furdalást.

A bizonyítékok és a beismerő vallomás alapján halálra ítélték, 1961-ben akasztották fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.