Különleges programsorozattal emlékeznek a nagy háborúra

Korabeli fegyverekkel, gőzmozdonnyal, Ford T teherautóval, rikkancsokkal idézik fel a több mint száz éve történteket.

2024. 07. 19. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású hagyományőrző rendezvénnyel készül a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesületet az első világháború kitörésének 110. évfordulóján. Július 28-án a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalog Dandár katonai hagyományőrzői hiteles korabeli felszerelésben tartanak nagyszabású, látványos bemutatót a Vasúttörténeti Parkban, ahonnan a 80 katona úgy száll majd vonatra, ahogy 110 éve indultak a háborúba. 

A gőzmozdony katonai szerelvényei a Nyugati pályaudvarra futnak be, majd a katonák a Podmaniczky utcában menetoszlopot állítanak huszárokkal, gyalogsággal, lovasokkal, és elindulnak a Szinyei Merse utca, Kodály körönd, Andrássy út, Hősök tere útvonalon, elvonulnak a Vajdahunyad vára előtti füves területre, ahol statikus bemutatót fognak tartani, amelynek részeként a hazai és a külföldi hagyományőrzők szemléltetik a fegyvereiket és a háborúban használt eszközöket.

Külön érdekesség, hogy míg az I. világháború kitörésének centenáriumán (2014-ben) az e korszakkal foglalkozó katonai hagyományőrzők létszáma és felszereltsége még nem biztosította látványos és hiteles bemutatását a Monarchia hadseregének, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület munkájának köszönhetően a 110. évfordulóra a nagy háború közös és magyar királyi fegyvernemei szinte hiánytalanul, korhűen és kellő létszámban, kiképzetten megjeleníthetők.

Pályaudvaron várakozó katonák  (Fotó: Vasúttörténetipark.hu)

A programsorozat részeként  rikkancsok hirdetik újságokkal a mozgósítást, a háborút, majd pedig a hagyományőrzők megidézik a háború indulását és a bevonulásukat.

Babák László, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, 

a 110 éves évfordulón a huszárok, a gyalogság és a tüzérség mellett bemutatják a Császári és Királyi Haditengerészet matrózait is, az egész napos rendezvényen pedig tíz ország, köztük török, bolgár, francia és román hagyományőrzők is részt vesznek.

Babák László azt is elárulta, az Egyesül Államokból is érkezik egy résztvevő, aki Harry Hill Bandholtz tábornok ruháját fogja viselni, és egy 1912-es Ford T kisteherautóval kíséri majd a menetet. 

Bandholtz tábornok a háború után az amerikai katonai misszió parancsnokaként volt Magyarországon, és ő volt az, aki 1919 októberében megakadályozta, hogy a megszálló román csapatok kifosszák a Magyar Nemzeti Múzeumot. Az évfordulón koszorút helyezünk el Bandholtz szobránál a Szabadság téren

– fogalmazott az egyesület vezetője.

Jelezte azt is, az egész napos programsorozatot a Hősök terén, az Ismeretlen katona emlékművénél zárják. – 1914-ben a fiatalok boldogan, lelkesen indultak a háborúba, szinte megvetették azt, aki nem tudott részt venni a harcban. A lelkesedés ellenére a háború vége több százezer magyar katona halálával ért véget, az Ismeretlen katona emlékművével arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy minden háború rossz, mind a nyertes, mind a vesztes fél számára – hangsúlyozta Babák László.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.