Ma is iszonyú meleg lesz, és még csak most jön a neheze + videó

Nem elég a kánikula, még felhőszakadás, jégeső, viharos szél sem kizárt.

2024. 07. 13. 7:37
hőség, kánikula,vihar, zivatar, figyelmeztető előrejelzés, veszélyjelzés
Illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljesebb gomolyfelhő-képződés csak időnként zavarja meg a sok napsütést, csapadékra főként a déli óráktól számíthatunk – írta a szombati időjárásról közösségi oldalán a HungaroMet.

Előbb a keleti tájakon képződhetnek hőzivatarok, majd délutántól nyugat felől egyre nagyobb eséllyel érkezhetnek, alakulhatnak ki zivatarok, amelyek kelet, északkelet felé tevődnek, így estére a középső, később a keleti országrészt is elérhetik.

Az ország nyugati felére másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki, ugyanis

a zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharos szél is kísérheti, heves zivatarra is van esély.

Zivataroktól függetlenül legfeljebb élénk lökések fordulhatnak elő.

hőség, kánikula,vihar, zivatar, figyelmeztető előrejelzés, veszélyjelzés
Forrás: HungaroMet


A csúcshőmérséklet általában 34 és 40 fok között várható, de északnyugaton pár fokkal alacsonyabb értékek lesznek jellemzők,

az Alföldön pedig ismét meghaladhatjuk a 40 fokot,

ezért az ország kétharmadán harmadfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

Az előrejelzés szerint késő este 23, 32 fok várható.

hőség, kánikula,vihar, zivatar, figyelmeztető előrejelzés, veszélyjelzés
Forrás: HungaroMet


Hőségriasztás meghosszabbítva

A HungaroMet bejegyzésében felhívta a figyelmet, hogy egyre megterhelőbb a szervezet számára a napok óta tartó, és egyre inkább fokozódó hőség. Az emberek ilyenkor egyre bágyadtabbak, ugyanakkor ingerlékenyebbek is lehetnek, így a közlekedésnél is érdemes körültekintőnek lenni. Érdemes nézni a veszélyjelzést, tavon való tartózkodás esetén a tavi viharjelzést is a délután érkező zivatarok miatt.

Július 18-án, azaz csütörtökön 24 óráig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást az országos tiszti főorvos – ismertette a katasztrófavédelem. További információk elérhetők a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ weboldalán és a katasztrófavédelem honlapján. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán érhető el.

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Legyen szó éjszakai legmagasabb minimum értékről, vagy maximum rekordról, sorra dőlnek meg a melegrekordok. A következő napokban jelentős változás továbbra sem várható, sőt,

a csúcsérték már a 41, 42 fokot is elérheti,

így az abszolút melegrekord is megdőlhet. Sokan a tópartokon vagy a strandokon igyekezhetnek majd átvészelni ezeket a forró napokat. Figyeljünk oda bőrünk és szervezetünk hidratálására, illetve a megfelelő faktorszámú fényvédők használatára, mivel az UV-sugárzás nagyon erős.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.