Rekordévet zárt a Partizán 2023-ban, közel kétharmados arányban külföldi pénzből

Közel került a kétharmadhoz 2023-ban a Partizán, de nem érte azt el. Persze a kétharmad itt nem a szokásos politikai jelentésében értendő, hanem a külföldi támogatások aránya kapcsán. Rekordbevétel ezzel együtt is összejött Gulyás Mártonéknak, akit tavaly hosszasan képeztek a tengerentúlon. Érdekesség, hogy a Gulyás által politikai pályára állított Magyar Péter egy interjúban a CIA budapesti főhadiszállásaként emlegette vicceskedve a Partizánt.

2024. 07. 10. 4:51
Forrás: Hír TV (képernyőfotó)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Partizán 2015-ben jött létre a Partizán Rendszerkritikus Tartalom-előállításért Alapítvány égisze alatt. Fő arca és vezetője Gulyás Márton korábbi baloldali aktivista, mozgalmár. Rendszeresen vesznek részt külföldi pályázatokon is, amelyekből külföldi támogatásokhoz jutnak. 2021 decemberében például ők maguk számoltak be arról, hogy további 200 ezer dollárt nyertek el a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán (ez mai árfolyamon körülbelül 67 millió forint). Sőt maga Gulyás Márton ismerte el egy videóban, hogy az amerikai törvényhozás által támogatott National Endowment for Democracy (NED) 98 ezer dollár (34 millió forint) támogatást nyújtott a Partizán 2022. évi választási roadshow-jára.

Ezen felül Gulyás Márton korábban sem tagadta, hogy amerikai pénzből finanszírozzák őket, sőt a Partizán vezetője egy hónapos amerikai ösztöndíjprogramon is részt vett, amelyet szintén az amerikai kormány finanszírozott.

A Partizán 2023-ban rendkívül aktív szereplője volt a közéletnek: novemberben bejelentették, hogy új politikai műsort indítanak Vétó címmel, amelynek egyik vezetője Ruff Bálint, az egykori SZDSZ-es kabinetfőnök, aki jelenleg Botka László szegedi polgármester politikai tanácsadója. A Vétó szinte kizárólag az addig létező baloldal kritikájáról, meghaladásáról szóló műsor lett. 

Innen nézve egyenesen izgalmas, hogy 2024-ben Gulyás Márton készítette az első interjút a baloldal új üdvöskéjével, Magyar Péterrel, a videó több mint 2,5 millió megtekintésnél jár. 

Az, hogy Magyar felemelése és az eddigi baloldal leváltása milyen anyagi hasznot jelenthetett a Partizánnak, az majd csak a jövő évi beszámolójukból derülhet ki.

 

De lássuk a tavalyi számokat! Az előző évi eredményhez képest szembetűnő, hogy a Partizán saját tőkéje több mint háromszorosára, 121,7 millióról 397,4 millió forintra nőtt. Az értékesítés nettó árbevétele felére, 12,7-ről 6 millió forintra csökkent, azonban a Partizán így is rendkívül jó évet zárt, amit jól mutat, hogy az alapítvány profitja több mint hétszeresére, 38,8 millióról 275,7 millió forintra nőtt.

Kiemelendő, hogy a Partizán egyéb bevételei közel duplájára, 471,4 millióról 902,7 millió forintra emelkedtek. Ez szinte mind támogatásokat jelent, amelyből 32,5 millió forint adomány és 192 millió forint 1 százalékos adófelajánlás.

Közel 573 millió forint külföldi támogatást kaptak, de nem részletezték a támogatók körét. Mindez azt jelenti, hogy a Partizánt tavaly majdnem kétharmados arányban külföldről finanszírozták.

Mindeközben a személyi jellegű ráfordítások triplájukra nőttek egyetlen év leforgása alatt (121 millióról 362 millió forintra), ez azt is jelenti, hogy a Partizán stábja tovább bővült az elmúlt évben. A szervezet cél szerinti tevékenységének ismertetéséből kiderül, hogy „Tevékenységünk sokszínűsége révén jelentősen növeltük elérésünket. Új videós formátumokat dolgozunk ki: ilyen volt például politikai elemző műsorunk, a Vétó, a személyes és közéleti témákat kötetlen formában feldolgozó Partizán Chill, vagy az egyre nagyobb számban közzétett oknyomozó videóink. Emellett számos olyan meghatározó tudományos, politikai vagy művészeti szereplővel tudtunk interjút készíteni, mint például Bernie Sanders, Paul Krugman, Margaret Atwood vagy Tarr Béla.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.