A nemzeti ünnepen az új kenyérért is köszönetet mondunk

Az agrárminiszter szerint az ország kenyere biztosított.

2024. 08. 20. 11:14
Budapest, 2022. augusztus 20.
Népmûvészeti mesterek hozzák a kenyeret a Mesterségek Ünnepén tartott kenyérszentelés kezdete elõtt a budai Várban, a Szentháromság téren 2022. augusztus 20-án. Az augusztus 20-i Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó 36. Mesterségek Ünnepén, az ország legnagyobb népmûvészeti fesztiválján mintegy ezer hazai és külföldi kézmûves vesz részt.
MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kenyér mindig az élet és a megmaradás üzenetét hordozza, éppen ezért hálával tartozunk a gazdáknak, akik munkájának és kitartásának köszönhetően augusztus 20-án megszeghetjük az új kenyeret – fogalmazott Nagy István a nemzeti ünnep alkalmából közzétett videóüzenetében. Az agrárminiszter a közösségi oldalán arra emlékeztetett, hogy 

augusztus 20-án nemcsak az államalapítást ünnepeljük és Szent István királyunkra emlékezünk, hanem hálát adunk és köszönetet mondunk az új kenyérért is. 

– Nekünk, magyaroknak a búza és a belőle sütött kenyér az életet jelképezi. A magyar agráriumban dolgozóknak hála sikerrel lezajlott az aratás, az ország kenyere biztosított, amiért köszönettel tartozunk. A kenyérben benne van a gazdálkodók fáradsága, verejtéke és a kihívásokkal szembeni kitartása is – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, a nyári aratású növényeknél a saját szükségleteinken túl jelentős, több millió tonnás export árualap is képződött.
– Az őszi búza idei, több mint 864 ezer hektáros területén az országos termésátlag elérte az 5,8 tonnát hektáronként. Ez az érték kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagait is. A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen csaknem ötmillió tonna búza termett, ami bőven fedezi a hárommillió tonna körüli éves magyarországi felhasználást. Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés is elegendő az 1,1 millió tonna körüli magyarországi éves őrlési szükséglet kielégítéséhez – emelte ki az agrárminiszter.
Nagy István hangsúlyozta, 

amikor megszegjük az új kenyeret, akkor mindig jusson eszünkbe a gazdák szorgalma a földeken, a molnárok erőfeszítése a malmokban és a pékek verejtékes munkája a kemencék előtt, amire minden nap nélkülözhetetlen szükségünk van. 

Gondoljunk rájuk tisztelettel és megbecsüléssel – fogalmazott.
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.