Botrány lett a Péterfy házaspár újabb ellenzéki ötletéből

Teljes szembenállást elvárva hirdettek pályázatot, miközben a kiírók nem olyan finnyásak a magyar államhoz köthető támogatásokkal.

2024. 08. 07. 16:58
Péterfy Gergely Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értelmiségi vihart kavart az Olaszországban élő, magukat szinte politikai menekültként aposztrofáló Péterfy házaspár kiadója által meghirdetett írói pályázat – írta meg a Mandiner. A portál közölte, hogy Péterfy Gergely író és felesége alkotói ösztöndíjat hirdettek meg az úgynevezett Umbriai Magyar Köztársaság Művészeti Projekt keretében. 

Az a magyarországi alkotó, aki elnyeri a kuratórium jóindulatát, egy hónapot tölthet festői környezetben, kap ezer euró költőpénzt, hogy „egy hónapon keresztül nyugodt körülmények között alkothasson”. Jelentkezni november 30-ig lehet, s „csupán” két feltételnek kell megfelelni. Az első: legalább egy, nem magánkiadásban megjelent szépirodalmi műve van, amely könyvkiadónál látott napvilágot, és kereskedelmi forgalomba került. A második kitétel azonban nem kis felháborodást váltott ki: „Nem részesül és nem részesült a Magyar Művészeti Akadémia vagy bármilyen, a NER-hez köthető szervezet, vagy (2018 decemberét követően) a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjából.” Vagyis: aki bármilyen állami pénzt kapott az elmúlt években, esélytelen.

Az éppen a közel-keleti konfliktusról tudósító, kormánypártisággal bajosan vádolható Jászberényi Sándor író egyenesen álszentséggel vádolta meg a pályázat meghirdetőit. 

Mint egyik posztjában írta, a Péterfy házaspár korrupt és kettős mércéjű hipokriták, akik feltételnek szabják a fiatalok felé, hogy ne részesüljenek a NER által adott irodalmi támogatásokban, miközben magukkal és a baráti körükkel sokkal elnézőbbek. Bár később ezért elnézést kért, hozzátette, valójában a helyzet szerinte ennél is rosszabb, mondván, az „umbriai forradalmárok  ugyanis maguk a NER”.

– Ezek a szabadelvű erkölcsi világítótornyok olyan feltételrendszert hoztak létre, amelynek történetesen a saját kuratóriumi tagjaik sem felelnek meg. Dragomán György könyvének fordítása például 2023-ban és 2022-ben is részesült fordítói támogatásban a Petőfi Kulturális Ügynökségtől. És nem, olyan nincs, hogy a szerző hozzájárulása nélkül valaki indulhatna egy ilyen pályázaton. Tehát Dragomán György nem pályázhatna erre az ösztöndíjra, amelynek a kuratóriumában ül – mutatott rá.

Vida Kamilla a Literán fejtette ki véleményét a kiírásban foglalt követelményekről. „Kéretik nem méregetni, ki mennyire húzódik távol a NER-től. Lehet ezt csinálni, sokan csinálják, beszélgethetünk még arról, hogy ki lépi át a PIM küszöbét és ki nem, de ennek talán már láttuk az eredményét. Dagonyázhatunk ezekben a vitákban, és válhat a magyar kortárs irodalom még jelentéktelenebbé és nevetségesebbé a magyar társadalom szemében” – írta.

Megszólalt Sipos Tamás is, aki szerint a feltételt érdemes lenne átgondolni, mert kimondatlanul is kollaboránsoknak titulálhat alkotókat, miközben biztos benne, hogy ez véletlenül sem célja senkinek. 

Vagyis még a nyíltan politizáló Péterfy-Novák Gergelyékkel szimpatizáló alkotók körében sem aratott osztatlan sikert a megosztó elképzelés. A kiírók erre jelezték, legközelebb átgondolják a kiírás szövegét, de az idei verzió marad.

Borítókép: Péterfy Gergely (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.